Název: Lamentační narativ a exaltovaná sebeprezentace v orálně­‑historických rozhovorech s hudebníky na volné noze během pandemie koronaviru
Autoři: Vacek, Přemysl
Citace zdrojového dokumentu: Memo: časopis pro orální historii. 2021, roč. 11, č. 1, s. 91-108
Datum vydání: 2021
Nakladatel: viaCentrum
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/45463
http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2021/09/Memo_2021_1_web2.pdf
ISSN: 1804-753X (print)
1804-7548 (online)
Klíčová slova: Historicky poučená interpretace;HPI;hudba;koronavirus;umělci na volné noze;orální historie
Klíčová slova v dalším jazyce: Historicaly informed performation;HIP;music;coronavirus;freelancers;oral history
Abstrakt: Příspěvek se zabývá dopady pandemie koronaviru SARS‑CoV-2 na profesní a osobní život hudebníků na volné noze. Během orálně‑historického výzkumu navazujícího na dřívější projekt (diplomová práce) jsem se zaměřil především na způsoby, kterými jsou tyto dopady reflektovány aktéry historicky poučené interpretace staré hudby. Emotivně vyhrocené reprezentace složité profesní i osobní situace, související s protikoronavirovými opatřeními, často nabývají lamentačního charakteru, v němž narátoři zdůrazňují svou roli oběti. Text přináší i pohled tazatele – insidera na specifika vedení orálně‑historických rozhovorů v době pandemie.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper deals with the effects of the coronavirus SARS‑CoV-2 pandemic on the professional and personal lives of freelance musicians. During oral‑historical research following the previous project (diploma thesis), I focused mainly on the ways in which these impacts are reflected by the actors of historically informed performance of early music. Emotionally tense representations of complex professional and personal situations related to anti‑coronavirus measures often take on a lamentation character, in which narrators emphasize their role as victims. The text also contains the view of the interviewer – an insider on the specifics of conducting oral‑historical interviews during the pandemic.
Práva: © viaCentrum
Vyskytuje se v kolekcích:Roč.11, č. 1 (2021)
Roč.11, č. 1 (2021)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Memo_2021_1_91-108.pdf314,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45463

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.