Název: The earliest Cyrtina (Brachiopoda, Cyrtinidina) in the Devonian of the Barrandian (Czech Republic)
Další názvy: Nejstarší výskyt rodu Cyrtina (Brachiopoda, Cyrtinidina) v devonu Barrandienu (Česká republika)
Autoři: Mergl, Michal
Citace zdrojového dokumentu: MERGL, M. The earliest Cyrtina (Brachiopoda, Cyrtinidina) in the Devonian of the Barrandian (Czech Republic). Folia Musei rerum naturalium Bohemiae occidentalis - Geologica et Paleobiologica, 2022, roč. 56, č. 1-2, s. 1-10. ISSN: 1805-2371
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeské muzeum
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51540
ISSN: 1805-2371
Klíčová slova: Cyrtina;brachiopodi;devon;lochkov;Barrandien
Klíčová slova v dalším jazyce: Cyrtina;Brachiopods;Devonian;Lochkovian;Barrandian
Abstrakt: Nejstarší výskyt rodu Cyrtina (Brachiopoda, Cyrtinidina) v devonu Barrandienu (Česká republika) je uveden z kotýských vápenců lochkovského souvrství z lokality v okolí Bubovic na Berounsku. Je to stratigraficky první výskyt v českém devonu, který odpovídá výskytům tohoto rodu i jinde ve světě. Jako jinde, i v Barrandienu je výskyt omezen na relativně mělkovodní prostředí s bohatou ramenonožcovou, krinoidovou a korálovou faunou.
Abstrakt v dalším jazyce: The earliest known Cyrtina in the Prague Basin has been discovered in the Kotýs Limestone of the Lochkov Formation (Lochkovian) among a rich brachiopod-coral fauna at Branžovy ridge near Bubovice (Beroun District, Czechia). Rare and imperfectly preserved silicified shells are assigned to Cyrtina praecedens Kozłovski, 1929, a species originally described from Podolia, Ukraine. The species is known also in north-eastern Russia (Tajmyr and Sette-Daban Mts) and likely also in New South Wales, Australia. Its distribution provides evidence of the rapid spread of Cyrtina across the shallow shelves of Laurussia, Siberia and Gondwana in the Early Devonian. The Devonian and Carboniferous distribution of Cyrtina is restricted to the agitated, shallow-water carbonate environment in tropical and temperate climatic belts.
Práva: © autoři
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (CBG)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Cyrtina.pdf9,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51540

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD