Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.authorČiperová, Monika
dc.contributor.authorPavelka, Jaroslav
dc.contributor.authorŠmejda, Ladislav
dc.date.accessioned2015-11-05T06:17:41Z-
dc.date.available2015-11-05T06:17:41Z-
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationAkta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. 2015, č. 2, s. 193-211.cs
dc.identifier.issn1802-0364 (print)
dc.identifier.issn2336-6346 (online)
dc.identifier.urihttp://actaff.zcu.cz/export/sites/ffacta/archives/2015/ACTA_FF_2015_2.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/16733
dc.format19 s.cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.relation.ispartofseriesAkta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plznics
dc.rights© Západočeská univerzita v Plznics
dc.subjectzbytky mlékacs
dc.subjecthrnčířstvícs
dc.subjectimunodetekcecs
dc.subjectELISAcs
dc.subjectnesnášenlivost laktózycs
dc.titleDetekce stop mléka v porézní keramice z neolitu jihozápadních Čech a otázka trávení laktózy u evropských populací v minulostics
dc.typečlánekcs
dc.typearticleen
dc.rights.accessopenAccessen
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.description.abstract-translatedThe authors of this study focus on analyses of milk traces preserved in the form of organic residues on potsherds dated to the Neolithic and later periods. Commercial immunological tests for analyses of protein allergens in cooked food were used to detect milk remains. By using this approach, it was possible to determine the type of milk used in cooking, and specifically that some Neolithic pots from the Czech Republic contained bovine milk, whilst others were used for goat milk. The abundance of milk in the human diet requires the ability to digest it. This ability is not distributed evenly across past and present populations. We therefore conclude with a discussion of the current state of knowledge in this field of research.en
dc.subject.translatedmilk remainsen
dc.subject.translatedpotteryen
dc.subject.translatedimmunodetectionen
dc.subject.translatedELISAen
dc.subject.translatedlactose intoleranceen
dc.type.statusPeer-revieweden
Vyskytuje se v kolekcích:Číslo 2 (2015)
Články / Articles (KAR)
Číslo 2 (2015)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Ciperova.pdfPlný text403,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16733

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.