Název: Model svodiče přepětí
Další názvy: Model of a surge arrester
Autoři: Rangl, František
Vedoucí práce/školitel: Síťař, Vladislav
Oponent: Noháč, Karel
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18625
Klíčová slova: omezovač přepětí;přepěťová ochrana;úder blesku;výbojový proud;rázová vlna;ochrana před bleskem
Klíčová slova v dalším jazyce: the surge arrester;overvoltage protection;lightning;discharge current;shock wave;lightning protection;modelling of surge arresters
Abstrakt: Tématem této bakalářské práce je vytvořit model svodiče přepětí. Svodič přepětí má za úkol omezit případné přepětí vzniklé v elektrorozvodné síti na přípustnou mez, a to přesně tak, jak uvádějí výrobci těchto ochran v katalogových listech. V úvodu práce se budu snažit popsat problematiku přepětí, jeho negativní dopady na provoz sítě a k ní připojená elektrická zařízení. Přepěťové ochrany se vyrábí v mnoha variantách, jak pro ochranu velkých energetických celků, tak i pro ochranu jednotlivých zařízení. Patří sem např. generátory, transformátory, ale také koncová zařízení, obsahující citlivé elektronické obvody. Některé typy ochran se budu snažit ve své práci více popsat a přiblížit jejich funkci a zařazení. Ve druhé části práce bude vytvořen počítačový model svodiče přepětí. Výsledky z počítačové simulace budou porovnány s výsledky měření na vybraném reálném svodiči přepětí. Výsledky simulace a měření budou porovnány s údaji datových listů výrobce.
Abstrakt v dalším jazyce: The theme of this thesis is to make a model of a surge arrester. The surge arrester is designed to reduce any resulting surge in the electricity network to an acceptable level, and strictly according to the information given in the data sheets of manufacturers of these protections. In the introduction part I will try to describe problems of surges, their negative impacts on electricity network and connected electrical equipment. The surge protections are produced in many varieties, both for the protection of large power units and for protection of individual devices. These include for example generators, transformers, as well as terminal equipment containing sensitive electronic circuits. I will try to closely describe some types of protections, its function and classification in this work. In the second part of this work a computer model of surge arresters will be created. The results of computer simulations will be compared with measurements on a selected real surge arrester. The results of the simulation and measurements will be compared with data sheets of manufacturers.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Model_svodice_prepeti.pdfPlný text práce5,86 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-058418_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce387,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-058418_oponent.pdfPosudek oponenta práce390,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-058418_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce193,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18625

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.