Název: Elektronická prezentace experimentu
Další názvy: The Electronic Presentation of Experiment
Autoři: Holý, Oldřich
Vedoucí práce/školitel: Linhart, Richard
Oponent: Fiala, Pavel
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/18663
Klíčová slova: amr senzor;měření magnetického pole;model magnetického pole země;anizotropická magnetorezistivita;měřící aplikace;elektronická prezentace;thingspeak.
Klíčová slova v dalším jazyce: amr sensor;magnetic field measuring;the world magnetic model;anisotropic magnetoresistivity;measuring application;electronic presentation;thingspeak
Abstrakt: Práce se zabývá vývojem aplikace pro měření, zpracování a elektronickou prezentaci dat magnetometru. Téma vzniklo za účelem prohloubení znalostí se senzory pro měření magnetického pole Země typu AMR. Tyto senzory složené z tenkých odporových pásků slitiny niklu a železa (Permalloy) fungují na principu změny odporu vlivem vnějšího magnetického pole. Použitým senzorem v přístroji je Honeywell HMC5843. Měření je definováno sedmi parametry magnetického pole Země a teplotou. Pro komunikaci a práci se zařízením připojeným na sériový port je vytvořena sada skriptů v jazyce Python. Základem je modul pro nastavení sériové komunikace, dále skripty pro inicializaci a kalibraci zařízení vycházející ze specifikací výrobce. Měřící algoritmus zpracovává naměřená data a ukládá je do databáze na lokálním úložišti a do databáze platformy ThingSpeak, určené k vizualizaci výsledků měření. Prezentace dat je rozčleněna na tři části zobrazení aktuálních dat, souboru hodnot v průběhu dne a aktuálního měsíce, využívající přehledových tabulek dat a grafů vytvořených pomocí uvedené platformy. Starší data jsou archivována pro další využití.
Abstrakt v dalším jazyce: Thesis deals with development of application for measuring, data processing and electronic presentation for use with the magnetometer. The theme was established for gaining deeper knowledge in Earth's magnetic field measuring by sensors type AMR. These sensors composed of thin strips made of nickel and iron alloy also called Permalloy works on the principle of change in resistance due to the external magnetic field. Sensor used in the device is Honeywell HMC5843. The measuring is defined by seven parameters of Earth's magnetic field and temperature. The set of scripts written in Python is used for communication and work with the device connected to the serial port. The base is a module for serial communication settings, scripts for device initialization and calibration, based on manufacturer specifications. The measuring algorithm processes the data and stores them into the local and ThingSpeak platform database, which is intended for measuring results visualization. Data presentation is divided into three parts displaying the actual value, the data sets of values during the day and during the current month, using surveillance data tables and graphs created with the given platform. Older data are archived for further use.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Oldrich Holy_E12B0026K.pdfPlný text práce1,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-062591_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce260,07 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-062591_oponent.pdfPosudek oponenta práce313,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-062591_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce183,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/18663

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.