Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorZloch Zdeněk, Doc. Ing. CSc.
dc.contributor.authorSušanková, Karolína
dc.contributor.refereeRichtr Václav, Doc. Mgr. CSc.
dc.date.accepted2016-9-5
dc.date.accessioned2017-02-21T09:45:54Z-
dc.date.available2015-3-15
dc.date.available2017-02-21T09:45:54Z-
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-6-27
dc.identifier65018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/24267
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá extrakcí antokyanových barviv z rostlinných materiálů a potravin a jejich důkazem v těchto materiálech. V práci je popsáno několik laboratorních postupů, kterými lze odlišit antokyany od ostatních přírodních barviv a od barviv syntetických, založených na jejich unikátních vlastnostech. Také navrhuji jednoduché pokusy využitelné ve škole, které nejsou náročné na chemikálie a které využívají právě jejich chemických vlastností. V teoretické části je popsána struktura antokyanů, výskyt a význam, vlivy, které mají vliv na jejich barevnost a také problematika dobarvování potravin a problémy s uchováváním potravin, které jsou barveny antokyany.cs
dc.format40 s. (62 974 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectantokyanycs
dc.subjectškolní pokusycs
dc.subjectchromatografiecs
dc.titleChemické vlastnosti antokyaninů využitelné k jejich důkazu a stanovení v potravináchcs
dc.typediplomová prácecs
dc.thesis.degree-nameMgr.cs
dc.thesis.degree-levelNavazujícícs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogickács
dc.thesis.degree-programUčitelství pro střední školycs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis deals with the extraction of anthocyans pigments from plant materials and foodstuffs and their proof in these materials. I describe several laboratory experiments that distinguish anthoyanins from other natural pigments and synthetic pigments. These methods are based on their unique chemical characteristics. I also suggest simple experiments, which can be used in schools. These experiments require only minimum chemicals. The theoretical part describes the structure of anthocyanins, their occurence and importance and also factors affecting their color. There is also mentioned the issue of food coloring and problems with storage of food which are colored with anthocyanins pigments.en
dc.subject.translatedanthocyaninsen
dc.subject.translatedschool experimentsen
dc.subject.translatedchromatographyen
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Karolina Susankova- diplomova prace.pdfPlný text práce2,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Susankova_Karolina_VDP.pdfPosudek vedoucího práce392,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Susankova_Karolina_ODP.pdfPosudek oponenta práce421,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Susankova_Karolina_DP.pdfPrůběh obhajoby práce208,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24267

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.