Název: Problematika metabolického syndromu z pohledu laika
Další názvy: Problems of metabolic syndrome in terms layman
Autoři: Minaříková, Šárka
Vedoucí práce/školitel: Fremrová Vladimíra, Mgr.
Oponent: Frei Jiří, PhDr. Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/25054
Klíčová slova: definice metabolického syndromu;složky metabolického syndromu;důsledky metabolického syndromu;prevence;výživa;pohybová aktivita.
Klíčová slova v dalším jazyce: definition of the metabolic syndrome components of the metabolic syndrome consequences of metabolic syndrome prevention of metabolic syndrome nutrition locomotion
Abstrakt: Metabolický syndrom je paradigma posledních 28 let. Mezi odborníky jde o velmi často probírané téma, ale pro neodbornou veřejnost je velkou neznámou. Pohled na metabolický syndrom se v průběhu let hodně vyvíjel, zvyšovaly se znalosti o příčinách jeho vzniku. Stále se hledají širší souvislosti a nové léčebné postupy výhodné pro pacienta. Metabolický syndrom znamená pro jedince vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění, a proto je důležité se zaměřit na prevenci. Neměli bychom být slepí k faktu, že na celém světě se zvyšuje prevalence tohoto onemocnění, a to hlavně díky sedavému způsobu života, konzumace vysoce kalorické stravy s nevhodným nutričním složením, světovému nárůstu obezity a stárnutí obezity.
Abstrakt v dalším jazyce: The metabolic syndrome has become a new paradigm for last 28 years. Although it is frequently discussed topic among professionals, for the laic public the metabolic syndrome is not well known. The view on metabolic syndrome has significantly developed for past several years and the knowledge about its cause of formation had increased. We are still looking for wider context and for new therapeutic procedures which would bring advantages to a patient. For an individual the metabolic syndrome can mean high risk of cardiovascular diseases. For this reason, it is crucial to concentrate on prevention. We should not ignore the fact, that in the world the prevalence of cardiovascular diseases is increasing due to unhealthy life-style that most of the population possess- sitting in an office long hours, consumption of caloric food with unappropriate nutritional values, increasing obesity etc. We also cannot forget about the fact, that the mean age of world population is growing and elderly people are more likely inclinable to cardiovascular diseases.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
PROBLEMATIKA METABOLICKEHO SYNDROMU Z POHLEDU LAIKA.pdfPlný text práce1,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Minarikova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,07 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Minarikova_oponent.pdfPosudek oponenta práce931,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Minarikova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce562,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/25054

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.