Název: Autorská kniha, ilustrace Poutní cesty
Další názvy: Author's book, illustration of Pilgrimage Path
Autoři: Váňová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Fučíková Renáta, akademický malíř
Oponent: Šlajch Václav, MgA. Ing.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32690
Klíčová slova: pouť;autorská kniha;cesta;kresby;malby;akvarel;autorský text;les;kaple;beskydy;valašsko;poutní místa.
Klíčová slova v dalším jazyce: pilgrimage;author's book;journey;drawings;paintings;aquarelle;watercolor;author's text;forest;chapel;beskydy.
Abstrakt: Kniha ilustruje poutní cestu ze tří rozdílných pohledů. Část knihy popisuje historii z doby křesťanské, což je srovnáno se starobylým významem z dob předkřesťanských a keltskými tradicemi. Vše prolíná osobní pohled autorky; tedy kniha funguje i jako deník, prostor pro myšlenky a zachycení intenzivních prožitků. Autorčiny zkušenosti a poznatky jsou podloženy pravidelným zaznamenáváním z průběhu cesty. Cílem díla je zamyšlení se nad významem poutních cest dnes a v minulosti, zachycení charakteru krajiny, obyčejného života místních obyvatel, zvyků, tradic a hor. Obsah knihy nám však neukazuje jen čistou skutečnost. Je to i průhled do fantazií, snů, imaginární mytologie, vytváření si představy o podobě horských bohů, starých rituálech, živých stromech a magické zvěři.
Abstrakt v dalším jazyce: Book Poutění, illustrated author's book, narrate about pilgrimage through Beskydy mountains in Autumn. Book is a personal diary full of contemplation and author's thoughts, it compares christian significance of pilgrim paths and christian culture with pre-christian culture and tribes, pagan rituals and cults. The aim of the work is to capture the character of the landscape in author's homeland Valašsko, to reflect importance of the pilgrimage paths today and in the past, capture life in the mountains and give us knowledge of our ancestors. Illustrations describe two points of view; on the one hand drawings which captures things from one's own experience, pilgrim traits and life of local people and on the other hand paintings which express mystical moments, dreams, secrets of our culture and traditions, it capture the essential and insignificant but beautiful moments on the path.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BAKALARSKA PRACE.pdfPlný text práce20,89 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanova.pdfPosudek vedoucího práce380,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanova_0.pdfPosudek oponenta práce351,06 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanova_1.pdfPrůběh obhajoby práce287,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32690

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.