Název: Příprava bohemistů-cizinců na tvorbu odborného textu
Další názvy: Preparing Czech langugae students from abroad to write specialized texts
Autoři: Čechová, Marie
Citace zdrojového dokumentu: ČECHOVÁ, M. Příprava bohemistů-cizinců na tvorbu odborného textu. In: Čeština jako cizí jazyk v průsečíku pohledů. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2018. s. 131-139. ISBN 978-80-7308-884-2.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/34901
ISBN: 978-80-7308-884-2
Klíčová slova: student cizinec;student českého jazyka;diplomová práce;bakalářská práce;odborný text;stylová chyba;textová koherence;syntax;slovní zásoba;morfologie;pravopis
Klíčová slova v dalším jazyce: foreign student;student of Czech languggae+ master´s thesis;bachelor´s thesis;scientific text;mistakes in style;text coherence;syntax;lexis;morphology;spelling
Abstrakt: Smyslem příspěvku je usnadnit studentům přípravu diplomových a bakalářských prací a zdokonalit jejich zpracování, pomoci při výběru tématu, při formulaci cílů a hypotéz, metod a postupu výzkumu přes zpracování výzkumného materiál až po kompozici a stylizaci odborného textu. V příspěvku se probírá postup přípravy, a to v návaznosti na autorčin výklad ve stati Příprava a tvorba věcného, zvláště odborného komunikátu psaného v Současné stylistice (2008), ten se konkretizuje, vše se dokumentuje na dokladech, jež jsou vybírány ze studentských textů a analyzovány; jsou zmapovány některé typické nedostatky - od kompozice a výstavby textu přes syntaktickou stavbu, lexikum, po morfologii a pravopis. Vytčeným nedostatkům by se měli vedoucí práce od počátku věnovat, aby je předcházeli. Student-cizinci mají velmi rozličnou úroveň v závislosti na předchozím školení, tu musí vedoucí práce poznat a na ni bezprostředně navázat.
Abstrakt v dalším jazyce: This study aims to help students with writing their bachelor´s thesis, master´s thesis or doctoral dissertation. It offers advice on selecting a topic, formulating aims and hypotheses, using different methods and conducting research, from analysing the research material to describing the outcomes in appropirate scientific style. Tesearch preparation is also mentioned and analysed on the basis of authentic material taken from student´s texts. In the final part of the study, the autor brings together typical language mistakes from all structural levels. Thesis supervisors should be aware of these mistakes so that they can help their students avoid them.
Práva: Plný text není přístupný.
© Univerzita Karlova, Filozofická fakulta
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KČJ)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
čechová, čeština jako cizí jazyk v průsečíku pohledů.pdf715,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/34901

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD