Název: Paralelní vesmíry, aneb správní soudnictví v dotyku s insolvencí
Další názvy: Parallel universes - administrative justice in touch with insolvency
Autoři: Šimka, Karel
Citace zdrojového dokumentu: ŠIMKA, K. Paralelní vesmíry, aneb správní soudnictví v dotyku s insolvencí. Bulletin advokacie, 2019, roč. 2019, č. 5, s. 52-54. ISSN 1210-6348.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Česká advokátní komora
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/34932
ISSN: 1210-6348
Klíčová slova: insolvence;správní soudnictví;insolvenční řízení
Klíčová slova v dalším jazyce: insolvency;administrative justice;insolvence proceedings
Abstrakt: Článek se věnuje vztahu insolvenčního řízení a správního soudnictví. Judikatura se k němu vyslovila principiálně teprve nedávno tak, že skutečnost, že je vedeno řízení s účastníkem řízení ve věcech správního soudnictví jako dlužníkem, nemá vliv na soudní řízení ve správním soudnictví. Jde o téma vyžadující kooperaci a vzájemný respekt Nejvyššího soudu i Nejvyššího správního soudu. Ty se na hranicích svých kompetencí v oblasti insolvence buď neformálně domluví, či je ustálí judikaturou, kterou budou navzájem ctít, nebo bude dříve či později uplatněn sjednocovací mechanismus, jenž je k tomu přinutí, a sice rozhodnutí zvláštního senátu.
Abstrakt v dalším jazyce: The author deals with the relationship between insolvency proceedings and administrative justice. This relationship was long highly questionable. It was partially clarified by the judgement of the extended chamber of the Supreme Administrative court of 10 July 2018, Ref. No. 4 As 149/2017-121, No 3767/2018 Coll. of SAC. According to that decision, the fact that insolvency proceedings are being conducted against a party to proceedings in administrative justice as a debtor has no bearing on court proceedings in administrative justice. Even during insolvency proceedings, previously initiated proceedings in administrative justice can be continued provided that they could have certain effect on the debtor’s assets and that they involve the debtor as a party, usually in the position of the plaintiff (this often concerns review of additionally assessed tax or fines imposed for administrative offences), and they may also be newly initiated. In subsequent rulings, the Supreme Administrative Court then resolved certain individual procedural issues: e.g. that an action may be filed against decisions rendered by an administrative authority in matters that could affect the insolvency estate, both by the debtor himself, through his/her own acts, and by the incolvency trustee.
Práva: Plný text není přístupný.
© Česká advokátní komora
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSP)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Šimka BA 2019-5.pdf339,61 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/34932

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD