Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.authorFatková, Gabriela
dc.date.accessioned2020-03-30T10:00:27Z-
dc.date.available2020-03-30T10:00:27Z-
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationFATKOVÁ, G. . Holubci, sarmi a šulky: balkánské závitky a jejich druhý život v českém pohraničí. Porta Balkanica, 2019, roč. 11, č. 1-2, s. 51-61. ISSN 1804-2449.en
dc.identifier.issn1804-2449
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/36815
dc.description.abstractStudie se zabývá významem závitků v prostředí česko-bavorského příhraničí (konkrétně regionu Tachov), které se stává specifickým kulinárním prostorem, v němž se prolýnají vlivy původních německých obyvatel a poválečných dosídlenců z různorodých regionů Evropy. Zejména mezi dosídlenci, kteří na Tachovsko přišli z východní Evropy (Rumunsko, Ukrajiny a jiné regiony), závitky nabývají podoby symbolu, spojujícího aktéry s regionem původu a utvářejících dnešní lokální identitu v etnicky heterogenním pohraničí. Je sledován tzv. “druhý život” závitků a jejich kulturní elaborace v kontaktu s ostatními obyvateli regionu. Tuto případovou studii pak zasazujeme do širokého kontextu odborného zájmu o závitky a kulinární technologie zavíjení a plnění, který se rozvíjí zejména v posledních 10 letech.cs
dc.description.abstractThis study is based on a research in Czech-Bavarian border region Tachov and local foodscape which involves cuisine of Czech and German old settlers and re-settlers from Romania, Ukraine and other regions of Eastern Europe. Among those post-war re-settlers from we can find high importance of one specific meal - wrapped cabbage rolls. This meal is observed as a tool for inclusion and social cohesion on the regional level and its creative development in contact with other local dwellers is being a subject of our attention. This particular meal has been considered within the broad scope of examples from other countries showing the shared special cultural value of wrapped and stuffed meals, especially the ritual use of wrapping as a cultural elaboration of food.en
dc.format11 s.cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherPorta Balkanicaen
dc.relation.ispartofseriesPorta Balkanicaen
dc.rightsPlný text není přístupný.cs
dc.rights© Porta Balkanicaen
dc.subjectjídlo, Balkán, závitky, slavnostní pokrmy, rituál, akulturacecs
dc.titleHolubci, sarmi a šulky: balkánské závitky a jejich druhý život v českém pohraničícs
dc.title.alternativeHolubtsi, Sarmi and Shulki: Balkan Rolls and its Second Life in the Czech Borderlanden
dc.typečlánekcs
dc.typearticleen
dc.rights.accessclosedAccessen
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.subject.translatedfood, Balkan, wrapped cabbage rolls, festive meal, ritual, acculturationen
dc.type.statusPeer-revieweden
dc.identifier.obd43928147
dc.project.IDSGS-2018-030/Každodennost a moc v paměti obyvatel Tachovskacs
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KSA)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Fatkova.pdf1,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36815

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD