Název: Péče o ženu po operativním porodu
Další názvy: Care for women after operative childbirt
Autoři: Kutilová, Martina
Vedoucí práce/školitel: Ratislavová, Kateřina
Oponent: Hošková, Markéta
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/3793
Klíčová slova: operativní porod;císařský řez;klešťový porod;vakuumextrakce;anestezie;porodní asistentka;šestinedělí
Klíčová slova v dalším jazyce: operative delivery;caesarean section;forceps delivery;Vacuumextraction;anesthesia;midwifery;postpartum
Abstrakt: V bakalářské práci jsou popisovány rozdíly v péči porodní asistentky o ženu v souvislosti s operativním porodem ve dvou časových obdobích. Tato období byla vymezena léty 1950 ? 1989 a 1990 ? 2011. Nejčastější porodnickou operací je císařský řez ( sectio caesarea ), jehož frekvence v současnosti dosahuje až 23%. Péči o ženu v souvislosti s touto operací je proto věnována největší část práce. Jsou zde popisovány indikace, provedení, komplikace, z hlediska péče porodní asistentky nejvíce předoperační příprava, pooperační péče, rehabilitace a rozdíly v jejich provádění v porovnávaných obdobích. K dalším porodnickým operacím patří vakuumextrakce a klešťový porod ( forceps ). K operativním porodům jsou řazeny i o perace, které se provádějí ve III. době porodní. K těmto výkonům se řadí manualní lýze placenty ( lysis manualis placentae ) a revize dutiny děložní ( revisio cavi uteri ). Téměř zapomenutými výkony jsou zmenšující operace, které se v současné době již neprovádějí. V práci je dále zahrnuta problematika poskytování peče porodní asistentkou ženě v průběhu šestinedělí. K operačnímu porodu neodmyslitelně patří anestezie. V práci jsou popisovány metody neuroaxilární i celkové anestezie a jejich výhody a nevýhody v porodnictví. Práce popisuje i změny ve vzdělávání a kompetencích porodních asistentek.
Abstrakt v dalším jazyce: In the thesis are described differences in the care of a midwife for a woman in connection with operative delivery in two time periods. This period was defined by years 1950 - 1989 and 1990 - 2011. The most common obstetric operations is caesarean section (Sectio Caesarea), whose frequency has now reached to 23%. Care of a woman in connection with this operation is therefore devoted the largest part of the work. There are described the indications, complications, in terms of midwifery care most preoperative preparation, postoperative care, rehabilitation, and differences in their implementation in the comparison periods. Other obstetric operations are Vacuumextraction and forceps delivery (forceps). The operative deliveries are arranged perace also being carried out in the third. stage of labor. This performance ranks lysis Manual placenta (placenta manualis lysis) and revision of the uterine cavity (Cavi revisio uteri). Almost forgotten performances are shrinking operations that currently do not have. The work also included the issue of midwife care during the postpartum woman. The inherent operational delivery of anesthesia. The paper described methods neuroaxilární and general anesthesia and their advantages and disadvantages in obstetrics. The work describes the changes in education and competencies of midwives.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pece o zenu po operativnim porodu.pdfPlný text práce676,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vedouci bakalarske prace - Kutilova.jpgPosudek vedoucího práce112,26 kBJPEGNáhled
Zobrazit/otevřít
Oponent bakalarske prace - Kutilova.zipPosudek oponenta práce347,2 kBZIPZobrazit/otevřít
Hodnoceni obhajoby bakalarske prace - Kutilova.jpgPrůběh obhajoby práce108,42 kBJPEGNáhled
Zobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/3793

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.