Název: Analýza nesymetrie parametrů přenosových vedení pro různé konfigurace stožárů ZVN
Další názvy: Analysis of asymmetry of transmission line parameters for different MV mast configurations
Autoři: Brůna, Michal
Vedoucí práce/školitel: Benešová Zdeňka, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Veselý Josef, Ing.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38316
Klíčová slova: přenosové vedení;obvodový model vedení;výpočet pasivních parametrů;nesymetrie pasivních parametrů;modelování dvojitého přenosového vedení;netransponované vedení;transponované vedení;vyhodnocení proudové a napěťové nesymetrie;ekonomická náročnost transpozice fázových vodičů.
Klíčová slova v dalším jazyce: transmission line;circuit line model;transmission line parameters calculation;asymmetry of transmission line parameters;model of double transmission line;untransposed line;transposed line;current and voltage asymmetry evaluation;economic aspect of phase conductors transposition.
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce se zabývá nesymetrií pasivních parametrů venkovních vedení a vlivem vzájemných induktivních a kapacitních vazeb na proudovou a napěťovou nesymetrii. V první části je proveden rozbor nesymetrie napětí a proudů, její dopady a původ vzniku z pohledu venkovních vedení. Dále je uvedena problematika transpozice fázových vodičů zahrnující motivaci, různá provedení a ilustrativní ukázky nejen z české přenosové soustavy, praktické aspekty a metodiku. Poté jsou popsány a odvozeny pasivní parametry náhradního schéma vedení, jenž jsou následně i vyčísleny pro netransponované a ideálně transponované dvojité přenosové vedení provozované na napěťové hladině 400 kV v případě dvou stožárových konstrukcí Dunaj 2012 a Soudek 2014, využitého pro sestavení obvodového modelu. Pomocí vytvořeného počítačového modelu v programu MATLAB je pro netransponované vedení a různé druhy transponovaných vedení jednak analyzována proudová nesymetrie v závislosti na přenášeném výkonu a délce vedení a jednak zkoumána souvislost mezi nesymetrií napětí na zátěži a nesymetrií indukovaných napětí a proudů. U uvažovaných typů transponovaných vedení je rovněž diskutována jejich ekonomická náročnost.
Abstrakt v dalším jazyce: Submitted master thesis deals with the asymmetry of transmission line parameters and impact of mutual inductances and capacitances on current and voltage asymmetry. Voltage and current asymmetry, its impact and cause from the perspective of overhead lines is analysed in the first part. Next, the problem of phase conductor transposition including its motivation, different types and illustrative examples not only from czech transmission system, practical aspects and methodology is mentioned. After that there are described and derived passive parameters of overhead line diagram, which are subsequently also calculated for untransposed and ideally transposed 400 kV level double transmission line in case of Dunaj 2012 and Soudek 2014 mast configurations, used in equivalent circuit model. Both current asymmetry in relation with transmitted power and line length is analysed and connection between load voltage and induced voltage and current is investigated for untransposed and different types of transposed line by created computer model in MATLAB. Economic aspect in case of considered types of transposed lines is also discussed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Analyza nesymetrie parametru prenosovych vedeni pro ruzne konfigurace stozaru ZVN.pdfPlný text práce8,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078660_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,47 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078660_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce904,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078660_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce88,26 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38316

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.