Název: Možnosti zvyšování účinnosti ohřevu kovů elektromagnetickou indukcí
Další názvy: The possibilities of increasing effectivity during heating metals by means of electromagnetic induction
Autoři: Vojta, Lukáš
Vedoucí práce/školitel: Kožený Jiří, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Rot David, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38328
Klíčová slova: elektromagnetická indukce;indukční ohřev;relativní permeabilita;elektrická vodivost;hloubka vniku;válcové vlnění;curieho teplota;maxwellovy rovnice;poyntingův vektor;kalení;žíhání;prohřívání;tavení;induktor;vsázka.
Klíčová slova v dalším jazyce: electromagnetic induction;induction heating;relative permeability;electrical conductivity;penetration depth;cylindrical wave;curie temperature;maxwell equations;poynting vector;hardening;annealing;mass heating;melting;inductor;charge.
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce je zaměřena na možnosti zvyšování účinnosti ohřevů kovů elektromagnetickou indukcí. V úvodu je teoreticky popsána problematika indukčních ohřevů se zaměřením na válcové elektromagnetické pole. Dále popisuje změny fyzikálních vlastností ohřívaných materiálů v závislosti na teplotě. V následující části je popsáno kalení, žíhání, prohřívání a tavení. Také jsou rozebrány podmínky pro jejich efektivní provoz. V poslední části jsou nastíněny možnosti zvyšování účinnosti, speciální aplikace pro příčné pole, různé zdroje napájení pro indukční ohřevy a stínění tavicích pecí. Poznatky jsou shrnuty v závěrech pro praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: The presented master thesis is focused on the possibilities to increase efficiency during heating metals by means of electromagnetic induction. In the first part the theory of induction heating is described focusing on cylindrical charge. Next I describe changes in physical properties of the heated metals depending on temperature. In the next part I write about surface hardening, annealing, mass heating and melting. The optimal conditions for efficient operation are also described. The last part contains options for increasing efficiency, special applications for transverse flux induction heater, different possible sources of power for induction heating and shielding for melting furnaces. The findings are summarized in conclusions for practice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Vojta.pdfPlný text práce2,58 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078672_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078672_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078672_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce74,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38328

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.