Title: Dětské folklorní soubory na Plzeňsku
Other Titles: Children's Folk Groups in the Plzeň Region
Authors: Klailová, Kateřina
Advisor: Mandysová, Daniela
Referee: Lišková, Štěpánka
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/4143
Keywords: folklór;dětské muziky;lidové kroje;lidové zvyky;lidová řemesla;sběr lidových písní
Keywords in different language: folklore;children´s music;folk costumes;folk traditions;folk crafts;collection of folk songs
Abstract: Lidová tvorba, zvyky a obyčeje, lidová píseň a tanec tvoří jeden ze základních stavebních kamenů našeho národního bohatství. V současné době, která je charakteristická především snahou o homogenní multikulturní prostředí je vědomí si národních tradic a odkazu předků velmi důležité a pomáhá si příslušníkům toho či onoho národa uchovat národní uvědomění, národní cítění a soudržnost.Folklorní soubory jsou jedním z nositelů tradic, hodnot a kultury českého národa. Pomáhají nám uvědomit si, jací byli naši předkové, jaké priority vyznávali a kterým hodnotám dávali přednost. Znalost historie, paměti předchozích generací nám pomáhá v přítomnosti a budoucnosti, zkušenosti minulých generací často slouží pro poučení se v budoucnosti.Folklorní soubory mapují a znovu oživují staré zvyky, obyčeje a přibližují nám život minulých generací takový, jak ho mnozí neznáme. Cílem této práce bylo přiblížit nejen dětské folklorní soubory jako takové, ale zaměřit se rovněž na prostředí, ve kterém zmiňované tradice, zvyky a obyčeje fungovaly a na jakých principech se rodily, což se z velké části podařilo. Podhoubí, na kterém kultura, kterou nám dnes soubory v rámci svých produkcí představují, však není zdaleka probádané a dostatečně zmapované.
Abstract in different language: Folklore is one of the holders of the traditions, values and culture of the Czech nation. Folklore groups help us realize which priorities and values were preferred by our ancestors. The historic knowledge of past generations helps us in the present and the future. The experience of past generations is often used for guidance in the future. Folklore groups monitor and revive old habits and customs and teach us about the life of past generations. This thesis focuses not only on children's folklore, but also on the environment in which the said traditions and customs were born. Culture and folklore, however, is far from known and sufficiently charted, and considerable efforts will be needed to learn about what remains hidden to us. Children's folklore groups have one advantage: they do not focus merely on primary folklore traditions, but their activities affect the behavior of their members outside the folk community as well. In this way, their members gain more than a mere song or dance, they can feel the beauty of community work, of working with people, and they learn to love art and culture. It is necessary to promote folklore. We can do this by visiting a show or a festival or by simply spreading the word about it.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHK)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BAKALARKA - Klailova 1.pdfPlný text práce3,34 MBAdobe PDFView/Open
bc_klailova_vedouci_mandysova.pdfPosudek vedoucího práce652,66 kBAdobe PDFView/Open
bc_klailova_oponent_liskova.pdfPosudek oponenta práce882,54 kBAdobe PDFView/Open
Klailova_prubeh_obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce129,81 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/4143

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.