Název: Projevy zásady kontradiktornosti v českém trestním a civilním procesu
Další názvy: Reflection of the principle of contradictory in the czech criminal and civil process
Autoři: Mulák, Jiří
Vnenk, Vladislav
Citace zdrojového dokumentu: MULÁK, J., VNENK, V. Projevy zásady kontradiktornosti v českém trestním a civilním procesu. Studia Iuridica Cassoviensia, 2020, roč. 8, č. 2, s. 70-80. ISSN 1339-3995.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/41917
ISSN: 1339-3995
Klíčová slova: právo;civilní proces;zásada;trestní proces
Klíčová slova v dalším jazyce: law;civil process;crimininal process;principle
Abstrakt: Příspěvek se zabývá zásadou kontradiktornosti a jejími projevy v trestním a civilním procesu. Nejprve je pojednáno o uplatnění zásady kontradiktornosti v trestním řízení, zejména ve stadiu hlavního líčení, a posléze o jejím uplatnění v civilním procesu. Zvláštností trestního procesu je jeho členění na předsoudní stadium a řízení před soudem, přičemž obě stadia se významným způsobem odlišují, přesto se ovlivňují a do značné míry také předurčují. Specifikem civilního procesu, u kterého z povahy věci absentuje klasické předsoudní stadium, je jeho diferenciace na řízení sporné a nesporné. Zásada kontradiktornosti, jako právo na přístup k informaci a reakci na ni, nabývá v těchto variacích různého obsahu.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper deals with the principle of contradictory and its reflection in criminal and civil proceedings. First, the application of the principle of contradictory in criminal proceedings is discussed, especially at the stage of the main trial, and then its application in civil proceedings. The peculiarity of the criminal process is its division into the pre-trial stage and court proceedings, while the two stages differ significantly, yet they influence each other and to a large extent also predetermine them. The specificity of the civil process, in which the classical pre-trial stage is absent by the nature of the matter, is its differentiation into a controversial and indisputable procedure. The principle of contradictory, as the right to access and respond to information, takes on different content in these variations.
Práva: © Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KUP)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Košice 2020.pdf16,46 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41917

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD