Název: The Effect of Heat Treatment on the Mechanical Behavior of Fe-Cr-Al based OPH Alloy
Další názvy: Vliv tepelného zpracování na mechanické chování slitiny OPH na bázi Fe-Cr-Al
Autoři: Khalaj, Omid
Jirková, Hana
Stehlík, Adam
Volkmannová, Julie
Svoboda, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: KHALAJ, O. JIRKOVÁ, H. STEHLÍK, A. VOLKMANNOVÁ, J. SVOBODA, J. The Effect of Heat Treatment on the Mechanical Behavior of Fe-Cr-Al based OPH Alloy. IJMPE- International Journal of Mechanical and Production Engineering, 2020, roč. 8, č. 3, s. 47-51. ISSN 2320-2092.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Institute of Research and Journals
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/43140
ISSN: 2320-2092
Klíčová slova: Slitiny OPH;Fe-Al;Tepelné zpracování;Slitiny ODS
Klíčová slova v dalším jazyce: OPH Alloys;Fe-Al;Heat treatment;ODS Alloys
Abstrakt: Slitina vyztužená oxidem Fe-Al (OPH) je novou generací slitin zesílených oxidační disperzí (ODS), což je známá skupina materiálů založená na jejich vlastnostech za vysokých teplot. Obecný výrobní proces slitin OPH spočívá v procesu mechanického legování za účelem vytvoření materiálu s tvárnou matricí a disperzí tvrdých oxidů. Dvě varianty slitin OPH na bázi Fe-Cr-Al vyvinuté autory pro zkoumání termomechanických vlastností za různých podmínek. Výsledky ukazují, že tepelné zpracování má významnou roli jak na mechanických vlastnostech slitin OPH, tak na vývoji mikrostruktury. Může zlepšit konečnou pevnost v tahu (UTS) až o 100% a zároveň zlepšit prodloužení na téměř 20%
Abstrakt v dalším jazyce: The Fe-Al Oxide Precipitation Hardened (OPH) alloy is new generation of Oxide Dispersion Strengthened (ODS) alloys which is famous group of material based on their high temperature properties. The general production process of OPH alloys consists of a mechanical alloying process to create a material with a ductile matrix and hard oxide dispersion. Two variants of Fe-Cr-Al based OPH alloys developed by the authors to investigate the thermomechanical properties under different conditions. The results show that the heat treatment has a significant role on the mechanical properties of OPH alloys as well as microstructure development. It can improve the ultimate tensile strength (UTS) up to 100% while improving the elongation to almost 20%.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© IRAJ
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (RTI)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Final Published Paper-2.pdf1,24 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43140

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD