Název: Trestný čin obchodování s lidmi z globální perspektivy
Další názvy: Human trafficking crime from global perspective
Autoři: Štěříková, Anna
Vedoucí práce/školitel: Škvain Petr, JUDr. Ph.D.
Oponent: Kocina Jan, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43430
Klíčová slova: obchodování s lidmi;vykořisťování;nucená práce;prostituce;obchod s lidskými orgány;násilí;organizovaný zločin;sexuální služby;nábor;moderní otroctví;nelegální migrace;pašování;strategie;mezinárodní smlouvy;trestní zákoník.
Klíčová slova v dalším jazyce: human trafficking;exploitation;forced labour;prostitution;trafficking in human organs;violence;organized crime;sexual service;modern slavery;illegal migration;smuggling;strategy;international treaties;penal code.
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřuje na podstatu trestného činu obchodování s lidmi a na další stěžejní faktory s tímto trestným činem spojenými. Celá práce je členěná na kapitoly, které na sebe navazují. První část tvoří historický vhled do dějin obchodu s lidmi. Po historických etapách se přistupuje k zákonné úpravě trestného činu obchodování s lidmi na národní a nadnárodní úrovni. V této souvislosti pak práce směřuje k definování obchodu s lidmi za pomoci českých a mezinárodních zákonných znaků a principů. Následně se specifikují různé formy vykořisťování jako související trestné činnosti. Pro detailnější uchopení dochází ke stanovení bodů, jenž rozlišují obchodování s lidmi a nelegální migraci. Závěrem se v diplomové práci uvádí skutečnosti týkající se národní a nadnárodní strategie pro boj proti obchodování s lidmi. Cílem je důsledné seznámení s trestným činem obchodování s lidmi včetně okolních faktorů, čímž dojde k lepšímu uchopení a potenciální prací s tímto problémem.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis focuses on the substance of the human trafficking crime and on other key factors associated with this crime. The whole thesis is divided into chapters that follow each other. The first part is a historical insight into the history of human trafficking. After the historical parts, the legal regulation of the human trafficking crime is approached at the national and supranational level. In this context, the diploma thesis aims to define trafficking in human beings using the Czech and international legal attributes and principles. Subsequently, various forms of exploitation are specified as related criminal activities. For a more detailed understanding of the problem, there is a definition of points that distinguish between human trafficking and illegal migration. Finally, the thesis presents the facts concerning the national and transnational strategy to combat trafficking in human beings. The aim is to become thoroughly acquainted with the human trafficking crime, including the surrounding factors, which will lead to a better grasp and potential work with this problem.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace 2021 - Anna Sterikova - Trestny cin obchodovani s lidmi z globalni perspektivy.pdfPlný text práce1,49 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sterikova Anna - posudek na diplomovou praci - oponent - 16.4.2021.pdfPosudek oponenta práce51,43 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho DP - Anna Sterikova.pdfPosudek vedoucího práce227,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr.ob. Sterikova.pdfPrůběh obhajoby práce266,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43430

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.