Název: Аксиология "русского" в прозе Ярослава Рудиша
Další názvy: Axiologie "ruského" v prózách Jaroslava Rudiše
Autoři: Artemov, Andrej
Citace zdrojového dokumentu: ARTEMOV, A. Аксиология "русского" в прозе Ярослава Рудиша. Przegląd Wschodnioeuropejski, 2020, roč. 11, č. 2, s. 227-238. ISSN 2081-1128.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: University of Warmia and Mazury
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85103132736
http://hdl.handle.net/11025/43638
ISSN: 2081-1128
Klíčová slova: Jaroslav Rudiš;česká literatura;próza;axiologie;Rusko jako koncept
Klíčová slova v dalším jazyce: Ярослав Рудиш;чешская литература;проза;аксиология;Россия как концепт
Abstrakt: Článek je věnován axiologii „ruského“ aspektu v prózách Jaroslava Rudiše. Jaroslav Rudiš, jeden z nejvýznamnějších současných českých spisovatelů, se narodil v Turnově (1972). Od vydání románu Nebe pod Berlínem (2002) jeho práce pozitivně upoutala pozornost kritiků a získala si širší komunitu čtenářů, o čemž svědčí několik dotisků jeho knih a značný zájem o nové. Jaroslav Rudiš se odlišuje od ostatních moderních českých autorů schopností střízlivě, trefně a pravdivě popsat problémy současníků. Jeho postavy jsou lidé, kteří osobně zažili „duch“ historie a pocítili změny v české společnosti ve druhé polovině 20. století. Nehledě na to, že Rudiš přímo nepíše o Rusku, nemluví o věčných tématech ruské filozofie a kultury a nediskutuje o pozitivních či negativních aspektech ruského vlivu na mezinárodní politiku, ukazuje dopad „ruského“ aspektu na průběh nejnovější české historie docela přesně a ironicky, i když jen zřídka. Rusko a „ruské“ v próze autora jsou zmíněny v souvislosti s událostmi v životech jednotlivých postav, které vnímají ruský aspekt jako danost a v závislosti na okolnostech pravidelně ho konfrontují se svým životem. Názory jeho postav nejsou jednoznačné: nejsou striktně negativní, pokud jde o důležité události, ale také nejsou bezmyšlenkovitě pozitivní, když se vychvalují dech beroucí a zbavující racionálního myšlení úžasné tvůrčí schopnosti ruské duše. Tonalita Rudišových próz je srovnatelná s Dovlatovovou ironií Rezervace (Zapovědnik) nebo s poetičností Jerofejevovy poemy v próze Moskva – Petuški.
Статья посвящена аксиологии «русского» аспекта в чешской истории и культуре на основе прозы Ярослава Рудиша. Ярослав Рудиш, выдающийся современный чешский писатель, родился в Турнове (1972). С момента выхода книги «Небо под Берлином» (2002) его книги положительно оцениваются критикой и получили широкое признание. Ярослав Рудиш отличается от других современных чешских авторов умением трезво, метко и актуально описывать проблемы современников. Его герои – люди, которые лично на себе ощутили «дуновение» истории и изменения в чешском обществе второй половины ХХ века. Несмотря на то, что Рудиш не пишет прямо о России, не говорит о вечных темах русской философии и культуры и не обсуждает положительные или отрицательные аспекты российского влияния на международную политику, он опосредованно показывает влияние «русского» аспекта на ход новейшей чешской истории. Довольно точно и иронично, хотя и нечасто, Россия и «русский аспект» в прозе автора упоминаются в связи с событиями из жизни отдельных героев, которые воспринимают присутствие русского аспекта как данность, периодически вступающую во взаимодействие с их жизнью в зависимости от обстоятельств. Взгляды его персонажей неоднозначны: они не являются строго отрицательными, но и не бездумно позитивными. По тональности прозы тексты Рудиша можно сравнить с иронией Довлатова в «Заповеднике» или с поэтичностью Ерофеева в «Москве – Петушках». Изучение прозы Рудиша проводилось методом анализа доступных чешских текстов писателя. Аксиологические характеристики (более 120 цитат из 7 работ автора) актуальных для представления образа «русского» в чешской литературе были проанализированы с точки зрения имагологических критериев.
Práva: © University of Warmia and Mazury
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KRF)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
22_АРТЁМОВ-A.pdf189,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43638

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD