Title: Autorská kniha
Other Titles: Author's book
Authors: Eštoková, Anna
Advisor: Fišerová Kristýna, Doc. MgA.
Referee: Toman Jiří, MgA. Ph.D.
Issue Date: 2021
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43836
Keywords: autorská kniha;světlo;světelné znečištění;smog;umělé osvětlení;tisk;kompozice;typografie;grafický design
Keywords in different language: author's book;light;light pollution;artificial light;print;composition;typography;graphic design
Abstract: Kniha Pokud chceme studovat hvězdy, musíme je vidět představuje téma světelného znečištění. Umělé světlo se stalo nepostradatelnou součástí našich životů a má velký vliv na náš organismus, ekosystém i ekonomickou situaci států napříč celým světem. Každoročně se navíc míra světelného znečištění zvyšuje a je nutné se o něm bavit. Publikace je rozdělena do tří částí. První část se věnuje obecné problematice a představuje základní informace ohledně světelného znečištění. Druhá část se věnuje základním praktickým informacím ohledně světělného smogu jak se měří, jak se vyhodnocuje míra světelného znečištění a také jakým způsobem mohu jako jednotlvec světelné znečištění ovlivnit. Závěrečná část pak nabízí pohled na světlo z perspektivy lidí, pro které je umělé světlo naprosto stěžejní pro výkon jejich zaměstnání. Kniha zároveň kombinuje odborné texty a umělecký přístup k problematice světla.
Abstract in different language: The book titled If we want to study the stars, we have to see them introduces the topic of light pollution. Artificial light has become an essential part of our lives and has a significant impact on our organisms, ecosystems as well as the economic situation of countries around the world. Furthermore, the level of light pollution is rising every year and it is necessary that we talk about it and find a solution to the problem. The book is divided into three parts. The first part presents general information about light pollution. The second part deals with practical information how light pollution data is evaluated and how each of us could battle the issue. The final section offers an insight into the perspective of people for whom artificial light is the key to their job. The book combines technical texts with an artistic approach to the issue of light pollution in the hope that someday, we will not have to shine a light on this problem anymore.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Diplomové práce / Theses (KDE)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
estokova-anna_DP_20202021-graficky-design.pdfPlný text práce11,72 MBAdobe PDFView/Open
Estokova.pdfPosudek oponenta práce171 kBAdobe PDFView/Open
Estokova_0.pdfPosudek vedoucího práce371,68 kBAdobe PDFView/Open
Estokova_1.pdfPrůběh obhajoby práce321,04 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/43836

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.