Název: Děti, filmová pohádka a genderové stereotypy
Další názvy: Kids and Gender Stereotypes in Fairytale Films
Autoři: Rybníčková, Ivana
Vedoucí práce/školitel: Černíková Marie, MgA. Ph.D.
Oponent: Zachová Markéta, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43872
Klíčová slova: bechdel test;genderové stereotypy;mateřské školy;smíšený výzkum;české filmové pohádky
Klíčová slova v dalším jazyce: bechdel test;gender stereotypes;nursery school;mixed research methods;czech fairytale films
Abstrakt: Tématem bakalářské práce jsou genderové stereotypy a jejich vnímání dětmi v předškolním věku. Cílem této práce je poskytnout bližší pohled na genderové stereotypy a jejich zobrazování ve filmových pohádkách, které následně děti sledují, hledají v nich hrdiny, se kterými se mohou ztotožnit a poskytují jim obraz společnosti, ve které žijí. Praktická část práce se věnuje zkoumání konkrétních filmových pohádek, množstvím dialogů mužů, žen a genderovými stereotypy v těchto pohádkách. Dále také vliv filmových pohádek ve zkoumané oblasti srovnává se stereotypní genderovou předpojatostí rodičů a pedagogů v mateřské škole. V neposlední řadě zkoumá reakce dětí na vybrané filmové pohádky a jejich každodenní setkávání s genderovými stereotypy.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of the bachelor's thesis is gender stereotypes and their perception by preschool children. The aim of this work is to provide a closer look at gender stereotypes and their portrayal in film fairy tales, which are then watched by children, who look for heroes identify with and provide them with a picture of the society in which we live. The practical part of the work is devoted to the study of specific film fairy tales, to the amount of men and women dialogues and to gender stereotypes in these fairy tales. Furthermore, the influence of film fairy tales in the examined area compares with the stereotypical gender bias of parents and teachers in kindergarten. Last but not least, this thesis examines children's reactions to selected film fairy tales and their daily encounters with gender stereotypes.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Rybnickova Ivana_bakalarska prace.pdfPlný text práce1,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rybnickova VP.pdfPosudek vedoucího práce91,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rybnickova OP.pdfPosudek oponenta práce187,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rybnickova O.pdfPrůběh obhajoby práce798,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43872

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.