Název: Současný stav vývoje organických elektrochemických tranzistorů a jejich možné aplikace
Další názvy: Current state of development of organic electrochemical transistors and their possible applications
Autoři: Frána, Zdeněk
Vedoucí práce/školitel: Šlauf Josef, Ing.
Oponent: Suchý Stanislav, Ing.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44514
Klíčová slova: oect;organický elektrochemický tranzistor;biosenzor;organická elektronika;tištěná elektronika;pedot:pss
Klíčová slova v dalším jazyce: oect;organic electrochemical transistor;biosensor;organic electronics;printed electronics;pedot:pss
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na současný stav a vývoj organických elektrochemických tranzistorů (OECT). V první části práce jsou OECT tranzistory obecně popsány, a jsou zde zdokumentovány jejich základní struktury, laterální a vertikální. Následují současně používané materiály pro jejich výrobu. Kapitola je zakončena vysvětlením principu funkce OECT tranzistoru a jeho základními vlastnostmi. Ve druhé části práce je popsán jeden z prvních pokusů o výrobu organického tranzistoru a zjednodušený postup jeho výroby. Následují technologie výroby, které mohou být použity v současné době pro výrobu OECT tranzistoru. Ve třetí části práce jsou popsány různé aplikace OECT. Jedná se zejména o aplikace pro biosenzoriku. V poslední části práce jsou OECT tranzistory porovnávány s jinými druhy tranzistorů. Nejprve jsou porovnány s tranzistorem typu MOSFET, neboť k tomuto tranzistoru bývají připodobňovány v literatuře. Dále jsou OECT tranzistory porovnány s jinými organickými tranzistory, neboť od anorganický tranzistorů se výrazně liší, a to materiálovou konfigurací i výslednými parametry tranzistoru.
Abstrakt v dalším jazyce: The present bachelor thesis is focused on the current state and development of organic electrochemical transistors (OECT). In the first part of the thesis, OECT are described in general. There are two basic structures described: lateral and vertical. This is followed by the materials used currently for fabrication. The chapter is concluded with the principle of OECT function and their basic properties. The second part of the thesis describes one of the first attempts to produce an organic transistor and a simplified procedure for OECT's fabrication. This is followed by the different fabrication technologies that can be used for the fabrication of the OECT today. In the third part, different applications of the OECT are described, mainly biosensing. In the last part of the thesis, OECT are compared with other types of transistors. First, they are compared to the MOSFET type of transistor as this is the transistor to which they are compared in literature. Next OECT are compared with other organic transistors, as they differ significantly from inorganic transistors in terms of material configuration and resulting transistor parameters.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Frana_Zdenek_BP.pdfPlný text práce2,43 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce37,75 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce36,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce23,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44514

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.