Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorKovářík Tomáš, Ing. Ph.D.
dc.contributor.authorŠpalová, Anna
dc.contributor.refereeRichtr Václav, Doc. Mgr. CSc.
dc.date.accepted2021-6-17
dc.date.accessioned2021-06-25T12:37:13Z-
dc.date.available2020-5-28
dc.date.available2021-06-25T12:37:13Z-
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-5-17
dc.identifier84430
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/44742
dc.description.abstractV práci je prezentována jednoduchá a efektivní metoda řízení přípravy polyakrylamidových hydrogelů. Radikálovou polymerací byla připravena série vzorků, které se lišily obsahem vody v reakční směsi použitým během polymerace. Obsah vody byl na základě předběžných experimentů zvolen 4, 8, 12, 16, 20 a 24 g na 1 g akrylamidu. Výsledné hydrogely nabobtnalé do ustáleného stavu vykazovaly velkou variabilitu v obsahy vody a v pevnosti. U jednotlivých hydrogelů byly provedeny testy množství zadržené vody, termické testy, testy mechanické pevnosti a testy struktury lyofilizovaných vzorků. Poměr hmotnosti vody obsažené v hydrogelech a hmotnosti samotného polymeru se pohybuje v rozmezí od 5 do 25. Elastický modul se pohybuje v rozmezí od 17 do 1 kPa a Youngův modul pružnosti od 259 do 6 kPa. Bylo zjištěno, že své vlastnosti si hydrogely udrží i po vysušení a opětovném nabobtnání. Ve vodném roztoku NaCl se množství vody, které je hydrogel schopen obsáhnout, zvýší.cs
dc.format46 s. (55707 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjecthydrogelcs
dc.subjectpolyakrylamidcs
dc.subjectobsah vody v reakční směsics
dc.subjectswelling ratiocs
dc.subjectyoungův modul pružnostics
dc.subjectviskoelasticitacs
dc.subjectviskózní modulcs
dc.subjectelastický modulcs
dc.titleVliv obsahu vody v reakční směsi na vlastnosti polyakrylamidového hydrogelucs
dc.title.alternativeThe effect of water content in reaction mixture on the properties of polyacrylamide hydrogelsen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogickács
dc.thesis.degree-programPřírodovědná studiacs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedIn this bachelor thesis, a simple and effective method of tailoring polyacrylamide hydrogels is presented. A series of samples was prepared by varying the amount of water used during polymerization. Based on previous experiments, the amount of water was set to 4, 8, 12, 16, 20 and 24 g per 1 g of acrylamide. The resulting hydrogels, swelled into a steady state, show a high variability in water content and rigidity. Tests of water content, rigidity, thermic stability and tests of structure of lyophilized samples were performed. The swelling ratio varies from 5 to 25, the elastic modulus varies from 17 to 1 kPa and the span of Young's modulus from 300 to 5 kPa. The properties of PAAm hydrogels do not change significantly even when they are dried and reswelled again. Their swelling capacity increases when stored in an aqueous solution of NaCl.en
dc.subject.translatedhydrogelen
dc.subject.translatedpolyacrylamideen
dc.subject.translatedwater content in reaction mixtureen
dc.subject.translatedswelling ratioen
dc.subject.translatedyoung's modulusen
dc.subject.translatedviscoelasticityen
dc.subject.translatedviscous modulusen
dc.subject.translatedelastic modulusen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska_prace_Spalova_2021.pdfPlný text práce1,98 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
hodnoceni vedouciho BP - A. Spalova.pdfPosudek vedoucího práce124,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta BP - A. Spalova.pdfPosudek oponenta práce89,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Spalova_Anna_BP.pdfPrůběh obhajoby práce539,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44742

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.