Název: Zámek Slapy a jeho majitelé v 19. a 20. století
Další názvy: Chateau Slapy and its owners in the 19th and 20th century
Autoři: Círusová, Alžběta
Vedoucí práce/školitel: Kilián Jan, Doc. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45315
Klíčová slova: mikrohistorie;slapy;korb;westphalen;bondy;neobaroko;19. století;20. století
Klíčová slova v dalším jazyce: microhistory;slapy;korb;aichelburg;westphalen;bondy;neo-baroque;19th century;20th century
Abstrakt: Bakalářská práce s názvem Zámek Slapy a jeho majitelé v 19. a 20. století se zabývá klasickým mikrohistorickým tématem, historií jednoho konkrétního místa, jak už z názvu vyplývá, zámkem v obci Slapy. V první řadě se zaměřuje především na představení rodin a jejich členů, kteří zámek vlastnili, zvelebovali, ale také přestavovali od začátku 19. století, až do začátku druhé světové války. Tedy rody Korbů, Aichelburgů, Westphalenů a Bondyů. Pro celkový historický přehled je před to předsazena kapitola o ranější historii obce Slapy. Následným výkladem o vlastnících zámku se dostáváme pouze do poloviny 20. století, a proto práce představuje i následné, poválečné osudy zámku. Celá práce je proložena kapitolami popisující konkrétní události či příběhy spojené se zámkem, poskytující bližší obrázek o tom, jak to za jednotlivých majitelů na zámku chodilo. Poslední kapitola je věnována architektonickým proměnám zámku.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor's thesis termed Chateau Slapy and its owners in the 19th and 20th century deals with a classical microhistorical theme, the history of one particular place,and yet, as the name implies, a chateau in the village of Slapy. First of all, we focus mainly on the introduction of families and their members, who owned, improved, but also rebuilt the chateau from the beginning of the 19th century until the beginning of the Second World War. That is the families of the Korbs,the Aichelburgs, the Westphalens, and the Bondys. For an overall historical overview, a chapter on the earlier history of the village Slapy constitutes the general beginning of the thesis. However, the subsequent analysis of the lives of the chateau owners only reaches the middle of the 20th century, and therefore the work represents another, post-war fate of the chateau. The whole work is interspered with a chapter describing specific events or stories associated with the chateau, providing a closer picture of the life in the chateau during the individual owners of the chateau. The last chapter is devoted to architectural changes to the chateau.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace 01.pdfPlný text práce10,26 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cirusova V.pdfPosudek vedoucího práce189,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cirusova O.pdfPosudek oponenta práce133,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cirusova P.pdfPrůběh obhajoby práce57,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45315

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.