Název: Návrh jednoúčelového zařízení řízeného pomocí PLC
Další názvy: Design of special purpose machine controlled by PLC
Autoři: Tošner, Svatoslav
Vedoucí práce/školitel: Basl Jiří, Ing. Ph.D.
Oponent: Koś Martin, Dipl. Ing.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46049
Klíčová slova: automatizace;inženýring;programovatelný logický automat;plc;hmi;vizualizace;eplan
Klíčová slova v dalším jazyce: automation;engineering;programmable-logic controller;plc;human-machine interface;hmi;visualization;eplan
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce je zaměřena na konstrukci jednoúčelového stroje řízeného pomocí programovatelného logického automatu (PLC) včetně tvorby technické dokumentace v CAE systému Eplan a návrhu kompletního softwaru pro PLC a vizualizace HMI panelu. Téma diplomové práce jsem si zvolil na základě mé praxe ve společnosti Engel strojírenská spol. s r.o., kde při studiu pracuji na pozici konstruktéra a PLC programátora. Úvodní část diplomové práce obsahuje rešerši odborných zdrojů zaměřených na problematiku programovatelných automatů. Dále je zde zmíněna bezpečnost strojních zařízení, které je při návrhu každého moderního strojního zařízení nutné dosáhnout, a v neposlední řadě je zde zmíněn návrhový CAE program EPLAN, s jehož pomocí je v praktické části vytvořena technická dokumentace potřebná pro kompletní zapojení námi navrhovaného zařízení. Praktická část je zaměřena na návrh technické dokumentace jednoúčelového strojního zařízení a tvorby řídicího softwaru pro PLC značky Siemens včetně vizualizace na HMI panelu od stejnojmenného výrobce.
Abstrakt v dalším jazyce: The presented diploma thesis is focused on the construction of a single-purpose machine controlled by programmable-logic controller (PLC), including the creation of electrical documentation in the CAE system Eplan Electric P8 and the design of complete software for PLC and visualization using an human-machine interface (HMI) panel. The introductury part of the diploma thesis deals with research on the issue of programmable logic controllers. Futhermore, the safety of machinery is mentioned, which must be achieved in the design of each modern machine, and last but not least, the CAE program EPLAN is mentioned, which is used for creation of the technical documentation. The practical part is focused on the design of technical documentation of the single-purpose machine and creation of control software for Siemens PLC including HMI visualization.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DiplomovaPrace_fini.pdfPlný text práce7,67 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce38,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce37,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce23,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46049

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.