Full metadata record
DC pole | Hodnota | Jazyk |
---|---|---|
dc.contributor.author | Morávková, Naděžda | |
dc.date.accessioned | 2022-02-21T11:00:20Z | - |
dc.date.available | 2022-02-21T11:00:20Z | - |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | MORÁVKOVÁ, N. Křimické zelí, kulinární tradice a badatelský dějepis aneb Rodinná paměť a její využití ve výuce. MEMO, 2021, roč. 11, č. 2, s. 122-137. ISSN: 1804-753X | cs |
dc.identifier.issn | 1804-753X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11025/46982 | |
dc.description.abstract | Studie představuje možnosti využití badatelských postupů oral history v rámci školního vyučování dějepisu. Jedná se o vyučovací projekt, kdy žáci formou řízených rozhovorů s pamětníky zjišťují povědomí o kulinárním dědictví Plzeň‑ ského regionu a popularitě tradičního křimického zelí. Výstupem výzkumu je jednak samotné žákovské šetření, jednak didaktický cíl – tvorba kompetencí, které vedou k budování občanské gramotnosti generace jednadvacátého století. | cs |
dc.format | 16 s. | cs |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | viaCentrum | cs |
dc.relation.ispartofseries | MEMO | cs |
dc.rights | © viaCentrum | cs |
dc.subject | orální historie | cs |
dc.subject | kulinární dědictví | cs |
dc.subject | Lobkowiczové | cs |
dc.subject | křimické zelí | cs |
dc.subject | badatelská výuka | cs |
dc.title | Křimické zelí, kulinární tradice a badatelský dějepis aneb Rodinná paměť a její využití ve výuce | cs |
dc.title.alternative | Cabbage from Krimice, culinary traditions and research history or Family memory and its use in research | en |
dc.type | článek | cs |
dc.type | article | en |
dc.rights.access | openAccess | en |
dc.type.version | publishedVersion | en |
dc.description.abstract-translated | The study presents the possibilities of using oral history research methods within the school teaching of history. This is a teaching project in which students find out in an interview with witnesses about the culinary heritage of the Pilsen re‑ gion and the popularity of traditional cabbage from Krimice. The output of the research is both the student survey itself and the didactic goal – the creation of competencies that lead to the building of civic literacy of the generation of the twenty-first century. | en |
dc.subject.translated | oral history | en |
dc.subject.translated | culinary heritage | en |
dc.subject.translated | Lobkowicz | en |
dc.subject.translated | cabbage from Krimice | en |
dc.subject.translated | research teaching | en |
dc.type.status | Peer-reviewed | en |
dc.identifier.obd | 43934798 | |
Vyskytuje se v kolekcích: | OBD |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|
Memo_2021_2-122-137.pdf | 368,72 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/46982
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.