Název: Likvidace odpadů v městě Plzni - optimalizace dopravy
Další názvy: Waste disposal in the city of Pilsen - optimization of transport
Autoři: Jandačová, Alžběta
Vedoucí práce/školitel: Vostracký Zdeněk, Prof. Ing. DrSc., dr. h. c.
Oponent: Ščerba Eduard, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/47997
Klíčová slova: odpad;hierarchie nakládání s odpady;oběhové hospodářství;odpadové hospodářství;plán odpadového hospodářství;zařízení pro energetické využití odpadů;energetické využití odpadů;zevo plzeň;energetická bilance vozidel na svoz odpadu;optimalizace dopravy;elektrická nákladní vozidla;ekonomická návratnost elektrických nákladních vozidel;uhlíková stopa.
Klíčová slova v dalším jazyce: waste;waste management hierarchy;circular management;waste management;waste management plan;waste energy recovery facilities;waste energy recovery;zevo plzeň;energy balance of waste garbage trucks;transport optimization;electric trucks;economic return of electric trucks;carbon track.
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na problematiku s odpady, konkrétně na svoz odpadů z města Plzeň do ZEVO Plzeň v obci Chotíkov a na energetickou bilanci těchto svozů. Práce je rozdělena na 4 na sebe navazující části. První část je úvodem do celé problematiky nakládání s odpady, je zde podrobně popsána hierarchie nakládání s odpady, oběhové hospodářství a konec této části je věnován nakládání s odpady v rámci celé EU. Druhá část seznamuje čtenáře se základní technologií ZEVO, jsou zde uvedeny a srovnány příklady ZEVO v ČR a v Evropě. Třetí část vychází z Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje, je zde uvedeno plnění cílů POH a je zaměřena zejména na optimalizaci svozu odpadu v Plzeňském kraji. Ve čtvrté praktické části je vypočtena energetická bilance nákladního vozidla pro svoz odpadu se spalovacím motorem a energetická bilance navrhovaného elektrického nákladního vozidla. Dále se tato část věnuje rentabilitě elektrických nákladních vozidel a výpočtu uhlíkové stopy různých typů vozidel pro svoz odpadu. Práce je založena na reálných údajích.
Abstrakt v dalším jazyce: Diploma thesis is focused on the waste issues, specifically on the collection of waste from the city of Pilsen to ZEVO Plzeň located in the village nearby, called Chotíkov and on the energy balance of these collections. The thesis itself is divided into 4 consecutive parts. The first part is an introduction to the whole issue of waste management, it describes in detail the hierarchy of waste management, circular economy and the end of this part is devoted to waste management throughout the entire EU. The second part acquaints the reader with the basic technology of ZEVO, examples of ZEVO's in the Czech Republic and in Europe, those examples are also presented and compared. The third part is based on the Waste Management Plan of the Pilsen Region, the fulfillment of its objectives and mainly it is also focused on the optimization of waste collection in the Pilsen Region. In the fourth, practical part, the energy balance of a truck for waste collection with an internal combustion engine and the energy balance of the proposed electric truck are calculated. Furthermore, this part deals with the profitability of electric trucks and the calculation of the carbon footprint of different types of waste collection vehicles. The work is based on real data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Alzbeta_Jandacova.pdfPlný text práce10,38 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce51 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce52,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce34,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47997

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.