Název: Rozeznatelnost antigenních epitopů při analýze proteinů na středověké keramice
Další názvy: Recognition of antigenic epitopes in the analysis of proteins on medieval ceramics
Autoři: Hejnová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Pavelka Jaroslav, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50240
Klíčová slova: keramika;proteiny;elisa test;hmotnostní spektrometrie;antigen;hrad hausberg
Klíčová slova v dalším jazyce: ceramics;protein;elisa test;mass spectrometry;antigen;castle hausberg
Abstrakt: ELISA byla objevena před 50 lety. Mezi jeho přednosti patří spolehlivost a rychlost, dokáže detekovat antigen nebo protilátku ve velmi nízké koncentraci. Nevýhody mohou zahrnovat vybavení a časovou náročnost. Práce podporuje myšlenku, že nejspolehlivější pro analýzu potravin z archeologických pozůstatků je kombinace několika metod, jmenovitě hmotnostní spektrometrie a metody antigen-protilátka. Kombinace těchto metod podporuje přesnost a množství získaných dat. Přestože počet vzorků nebyl příliš reprezentativní, výsledky dávají určitou představu o rozdílech ve spotřebě potravin mezi vojáky na strážním zámku Hausberg a v podhradí. Na zámku vidíme větší podíl na spotřebě masa a kupodivu i mléka. Malý podíl obilovin naznačuje, že místní na polích preferovali například oves (Avena sativa) před obilovinami a ječmenem. Hmotnostní spektrometrie tato data nepotvrdila, ale prokázala proteiny od jiných savců, u kterých bylo podezření, že se do keramiky dostali sekundárně z hlíny obsahující zvířecí výkaly. Na základě 100% přítomnosti drůbežího trusu lze však předpokládat, že na zámku a v podhradí byla drůbež chována na vejcích. Jedním z hlavních výstupů práce je úspěšná aplikace metodiky detekce historicky tepelně opracovaného drůbežího masa a jeho odlišení od drůbežího trusu, který může být až po keramice sekundární. Důkazem existence drůbeže na lokalitě může být i samotná existence drůbežího trusu, i když existuje riziko nedávné kontaminace ze současného zemědělství. Za zajímavé vyblednutí lze považovat zbytky lidské krve v jedné z cév.
Abstrakt v dalším jazyce: ELISA was discovered 50 years ago. Its advantages include reliability and speed, it can detect antigen or antibody in a very low concentration. Disadvantages can include equipment and time consuming. The work supports the idea that the most reliable for the analysis of food from archaeological remains is a combination of several methods, namely mass spectrometry and antigen-antibody methods. The combination of these methods supports the accuracy and amount of data obtained. Although the number of samples was not very representative, the results give some idea of the differences in food consumption between soldiers at the Hausberg guard castle and in the castle grounds. At the chateau we see a larger share of meat consumption and, surprisingly, of milk. The small proportion of cereals suggests that locals in the fields preferred, for example, oats (Avena sativa) to cereals and barley. Mass spectrometry did not confirm these data, but showed proteins from other mammals that were suspected of entering the pottery secondarily from clay containing animal feces. However, based on the 100% presence of poultry droppings, it can be assumed that poultry were kept on eggs in the chateau and in the castle grounds. One of the main outputs of the work is the successful application of the methodology of detection of historically heat-treated poultry meat and its differentiation from poultry manure, which can be secondary to ceramics. Evidence of the existence of poultry on the site may be the very existence of poultry manure, although there is a risk of recent contamination from current agriculture. Residues of human blood in one of the vessels can be considered an interesting fading.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace-Hejnova.pdfPlný text práce1,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce137,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hejnova_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,88 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50240

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.