Název: Vizuální kontroly VN točivých elektrických strojů
Další názvy: VIsual inspections of HV rotating electrical machines
Autoři: Živný, Petr
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 25-30.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50569
ISBN: 978-80-261-1109-2
Klíčová slova: vysoké napětí;synchronní stroje;diagnostická kontrola;generátor
Klíčová slova v dalším jazyce: high voltage;synchronous machines;diagnostic check;generator
Abstrakt: Vysokonapěťové synchronní stroje jsou nejčastěji využívány jako generátory sloužící k výrobě elektrické energie nejen v jaderných elektrárnách, ale i klasických tepelných, větrných a vodních elektrárnách. Pro zajištění spolehlivé výroby a dodávky elektrické energie jsou součástí pravidelných diagnostických kontrol zařízení také vizuální inspekce. Diagnostické kontrole jsou podrobeny jednotlivé části stroje tak, aby byla odhalena případná závada včas a nebylo nutné generátor, potažmo celý blok elektrárny neplánovaně odstavit z důvodu poruchy. Pro správné vyhodnocení stavu posuzovaných komponent je nezbytná celková znalost konstrukce stroje a technologie výroby společně se znalostí projevů rozvíjejících se vad, aby je bylo možné řádně lokalizovat. Na základě vyhodnocení zjištěného stavu jsou přijímána příslušná opatření přispívající ke zmírňování dopadů stárnutí sledovaných částí stroje. Monitorování a hodnocení celkového technického stavu generátoru probíhá prakticky po celou dobu jeho provozování s cílem průběžně hodnotit zbývající životnost zařízení.
Abstrakt v dalším jazyce: The high-voltage synchronous machines are very often used as generators for the production of electric power not only in nuclear power plants but also in conventional thermal, wind, and hydropower plants. Regular diagnostic equipment checks also include visual inspections to ensure reliable production and supply of the power. The individual parts of the machine are subjected to a diagnostic check so that a possible fault is detected in time, and it is not necessary to unplanned shutdown of the generator or complete unit of the power plant due to a fault. For a correct evaluation of the condition assessed components, overall knowledge of the machine design and production technology, together with knowledge of the marks of developing defects, is necessary so that they can be detected in time. Based on the evaluation of the detected condition, appropriate measures are taken that contribute to reducing the effects of aging of the monitored machine parts. Monitoring and evaluation of the overall technical condition of the generator takes place practically throughout its operation with the aim of continuously evaluating the service life of the equipment.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2022-69-74.pdfPlný text410,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50569

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.