Název: Digitální dvojče energobloku Domoradice
Další názvy: Digital twin of power block Domoradice
Autoři: Popovič, Miroslav
Oravec, Jakub
Sáňka, Martin
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 31-34.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50570
ISBN: 978-80-261-1109-2
Abstrakt: Životnost průmyslových jednotek je klíčovým parametrem v provozu i ve fázi jejich projektování. Digitální dvojče kombinuje obojí. Konstrukční modely založené na běžném standardu MKP simulací nemusí končit výrobou sestavy výkonového bloku, ale mohou dále fungovat v provozu a napomáhat tak k přesnější predikci životnosti reálného zařízení. Numerický model je již řadu let vhodný pro posouzení konkrétního stavu zatížení celého zařízení, ale technologie digitálního dvojčete umožňuje využít tyto informace v běžném provozu, kdy obsluha zařízení dostává přesnou hodnotu životnosti zařízení na základě historie skutečných podmínek zatížení a očekávaného budoucího provozu. Cílem tohoto výzkumu je vytvořit digitální dvojče pro monitorování, predikci a řízení životnosti turbín na základě metamodelů získaných ze softwaru optiSLang. Konstrukce metamodelů je založena na desítkách předpočítaných variant MKP výpočtů turbíny v softwaru Ansys. Software SVS Digital Twin poté komunikuje s PLC a je schopen číst data v reálném čase, zpracovávat je a následně přenášet zpět do PLC.
Abstrakt v dalším jazyce: The service life of industrial units is a crucial parameter in operation as well as in their design phase. A digital twin combines both. Design models based on the common standard of FEM simulations do not have to end in the production of a power block assembly but can continue to function in operation and thus help in more accurate prediction of the lifetime of real equipment. For many years, the numerical model has been suitable for assessing the specific load status of the entire equipment, but the digital twin technology makes it possible to use this information in normal operation when the operator of the equipment receives an accurate value of the lifetime of the equipment based on the history of actual load conditions and expected future operation. The aim of this research is to create a digital twin for monitoring, predicting, and controlling turbine lifetime based on metamodels obtained from the optiSLang software. The construction of the metamodels is based on dozens of precomputed variants of FEM calculations of the turbine in Ansys software. The SVS Digital Twin software then communicates with the PLC and can read the data in real-time, process it, and then transmit it back to the PLC
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2022-75-78.pdfPlný text380,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50570

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.