Název: Stend inspekcí palivových souborů
Další názvy: Fuel assembly inspection stand
Autoři: Ruchař, Miloslav
Štípek, Marko
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 55-60.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50576
ISBN: 978-80-261-1109-2
Klíčová slova: provozní kontrola;komparace;palivové soubory
Klíčová slova v dalším jazyce: operational control;comparison;fuel files
Abstrakt: Příspěvek navazuje na loňské představení nového zařízení ŠKODA JS a.s., které je určeno k provádění provozních kontrol ozářených palivových souborů na jaderné elektrárně Temelín v České republice. V příspěvku jsou prezentovány praktické zkušenosti s přípravou zařízení, jeho transporty a montáží před prováděním kontrol i operace spojené s jeho dekontaminací a zpětným transportem k uložení ve skladovacích prostorech. Nároky na tyto činnosti jsou porovnány s předchozí generací zařízení, které bylo na elektrárně Temelín používáno od jejího uvedení do provozu. Je uvedeno srovnání těchto operací i vyhodnocení přínosů z pohledu bezpečnosti, nároků na obsluhu, transportních manipulací a přípravných kontrol na provádění inspekcí. Současně je vyhodnocen hlavní přínos nového zařízení, a to možnost provádění kontrol palivových souborů paralelně s jinými operacemi s palivovými soubory pomocí zavážecího stroje, což u předchozí generace zařízení nebylo možné.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper follows up on last year's presentation of the new ŠKODA JS a.s. equipment, which is designed to carry out operational inspections of irradiated fuel assemblies at the Temelín NPP in the Czech Republic. The paper presents practical experience with the preparation of equipment, its transport and installation before inspections, as well as operations associated with its decontamination and return transport for storage in storage areas. The demands for these activities are compared with the previous generation of equipment that has been used at the Temelín NPP since its commissioning. It compares these operations as well as evaluates the benefits in terms of safety, operator requirements, transport handling, and preparatory controls before fuel inspections. At the same time, the main advantage of the new equipment is evaluated, namely the possibility of performing inspections of fuel assemblies in parallel with other operations with fuel assemblies using a refuelling machine, which was not possible with the previous generation of the inspection equipment.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2022-99-104.pdfPlný text767,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50576

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.