Název: Perspektiva malého modulárního reaktoru chlazeného superkritickou vodou
Další názvy: Perspective of a small modular reactor cooled by supercritical water
Autoři: Šípová, Monika
Marušáková, Daniela
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 97-100.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50586
ISBN: 978-80-261-1109-2
Klíčová slova: modulární reaktor;superkritická voda;SCW-SMR
Klíčová slova v dalším jazyce: modular reactor;supercritical water;SCW-SMR
Abstrakt: Poptávka po energii neustále roste, proto se hledají zdroje, které by ji pokryly i s přihlédnutím na minimální stopu pro životní prostředí. Jednou z možností jsou malé modulární reaktory s maximálním výkonem do 300 MWe. Nastavení požadavků na malý modulární reaktor chlazený superkritickou vodou (SCW-SMR) je hlavním cílem mezinárodního projektu ECC-SMART, na jehož řešení se podílí nejen země Evropské unie, ale také zástupci z Kanady a Číny. Jedním z klíčových úkolů je najít vhodný materiál pro pokrytí paliva, které je v rámci navrhovaného konceptu vystaveno nejnáročnějším provozním podmínkám superkritické vody. Příspěvek bude prezentovat první výsledky a představí výhody a otevřené otázky spojené s budoucností SCW-SMR.
Abstrakt v dalším jazyce: The energy demand is constantly growing. Therefore, resources are being sought that would cover it, even taking into account the minimal footprint for the environment. One option is small modular reactors with a maximum output of up to 300 MWe. Setting the requirements for a small modular reactor cooled by supercritical water (SCW-SMR) is the primary goal of the international project ECC-SMART, the solution of which involves not only the countries of the European Union, but also representatives from Canada and China. One of the critical tasks is to find a suitable material for covering the fuel, which is exposed to the most demanding operating conditions of supercritical water within the proposed concept. The paper will present the first results and the advantages and open questions associated with the future of SCW-SMR.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2022-141-144.pdfPlný text285,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50586

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.