Název: Integrovaný odvod vodíku ze systému kompenzace objemu v tělese HPV
Další názvy: Integrated hydrogen drainage from the volume compensation system in the HPV body
Autoři: Pulc, Martin
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 17. konference: 18. – 20. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 143-148.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2022/11/sbornik-srni_2022.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50596
ISBN: 978-80-261-1109-2
Klíčová slova: těleso HPV;vodík;kompenzátor objemu;pojistný ventil
Klíčová slova v dalším jazyce: HPV body;hydrogen;volume compensator;relief valve
Abstrakt: V aktivní zóně jaderného reaktoru vzniká především radiolýzou vody vodík, který se přednostně z primárního média odděluje v kompenzátoru objemu. Jedná se ale o nežádoucí plyn, který je především výborným tepelným izolantem a ve spojení se vzduchem tvoří třaskavou směs. Proto je nutné vodík v množství cca 40 kg/hod řízeně odvádět, a to nejlépe oddělováním z primárního média v kompenzátoru objemu. Tato prezentace volně navazuje na on-line Srní prezentaci v roce 2020, kdy byl představen systém odvodu vodíku aplikovaný na JE Temelín a JE Mochovce, který se sestává z externích zařízení a odběrových míst na přívodních potrubí k Hlavním Pojistným ventilům (HPV), Odlehčovacího ventilu (OV) a impulzních ventilech. Při letošní prezentaci bude představen nový systém odvodu vodíku kompletně integrovaný do tělesa HPV a OV systému kompenzace objemu. Tato nová konstrukce vznikla pro nový typ pojistných ventilů Sempell a ve spolupráci firem ŠJS a Sempell. Velkou výhodou integrovaného provedení je jeho kompaktnost, která vylučuje možnost poškození od vnějších vlivů, a to včetně integrovaného uzavíracího ventilu. Toto provedení je nyní firmou Sempell nabízeno pro všechny nové bloky, včetně elektrárny Paks. V tomto příspěvku je popsána historie vývoje tohoto systému v ČR a ve světě, a především je poprvé oficiálně představen tento systém odborné veřejnosti, a to u příležitosti konference v Srní.
Abstrakt v dalším jazyce: In the core of a nuclear reactor, hydrogen is mainly produced by radiolysis of water, which is preferably separated from the primary medium in the Pressurizer. However, hydrogen is an undesirable gas, as it is an excellent thermal insulator and is explosive when combined with air. It is, therefore, necessary to remove the hydrogen at a rate of approximately 40 kg/hr in a controlled manner, preferably separating it from the primary medium in a volume compensator. This presentation is loosely related to the online presentation in Srni 2020, when the hydrogen removal system applied at Temelín and Mochovce NPP was presented, consisting of external devices and sampling points on the supply lines to MainSaferyValve (MSV), Re- lievValve (RV) and impulse valves. During this year's presentation, a new hydrogen venting system will be presented, completely integrated into the MSV and RV pressurizer system. This new design was developed for a new type of Sempell relief valve in collaboration between SJS and Sempell. The great advantage of the integrated design is compactness, which eliminates the possibility of damage from external influences - and includes the integrated shut-off valve. This design is now offered for all new units, including the Paks plant. This document describes the history of the development of this system in the Czech Republic and in the world – and above all, for the first time, this system is officially introduced to the professional public on the occasion of the conference in Srní.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2022
Životnost komponent energetických zařízení 2022

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2022-187-192.pdfPlný text483,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvodni strany.pdfPlný text3,09 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50596

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.