Název: Pilotní aplikace metodik pro optimalizaci diagnostiky a údržby výrobních bloků
Další názvy: Pilot applications of methodologies for optimisation of diagnostics and maintenance of power units
Autoři: Marková, Jana
Kotassková, Klára
Mlčoch, Jan
Prešl, Kamil
Sýkora, Miroslav
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 16. konference: 19. – 21. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2021, s. 161-166.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/11/sbornik-srni_2021.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50694
ISBN: 978-80-261-1045-3
Klíčová slova: diagnostika;optimalizace;výrobní bloky
Klíčová slova v dalším jazyce: diagnostics;optimization;power units
Abstrakt: Příspěvek popisuje pilotní aplikace čtyř certifikovaných metodik zpracovaných v rámci Ná- rodního centra pro energetiku v roce 2020. Metodiky poskytují nástroje pro podporu dosažení dlouhodobé disponibility výrobních bloků. Pilotní aplikace se zaměřuje na vybranou tepelnou elektrárnu. Nejprve se ověřuje kategorizace sledovaných zařízení z hlediska kritičnosti. Dále se rozhoduje, zda je potřebné některé z vybraných zařízení podrobit analýze poruchovosti a účinnosti, a ukazuje se způsob provedení této analýzy. Na závěr se diskutuje, zda je pro sledování zařízení potřebné upravit nastavení systému diagnostiky a údržby. Výsledky pilotních aplikací poskytují zpětnou vazbu ohledně aktuální kategorie zařízení na základě vyhodnocení provozních dat a doporučení týkající se změn údržby a diagnostiky pro dosažení dlouhodobé disponibility zařízení a výrobních bloků.
Abstrakt v dalším jazyce: The contribution describes pilot applications of four certified methodologies developed within the National Centre for Energy in 2020. The methodologies are intended to support achieving long-term serviceability of production units. The pilot application focuses on a selected thermal power plant. First, the categorization of monitored devices is verified with respect to risks associated with their operation. It is further decided whether any of the selected devices should be subjected to a detailed failure mode and effects analysis, and the implementation of such analysis is demonstrated. It is further discussed whether or not the diagnostic and maintenance systems need to be adjusted for the devices under investigation. The pilot application then provides important feedback about selecting critical devices and whether or not the applied diagnostic and maintenance systems are optimal for achieving the long-term serviceability of power units.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2021
Životnost komponent energetických zařízení 2021

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2021-205-210.pdfPlný text449,16 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2021-uvodni_strany.pdfPlný text2,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50694

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.