Název: Zlepšování procesu zaslepování teplosměnných trubek parogenerátorů jaderných elektráren typu VVER 440 / VVER 1000
Další názvy: Improving the blinding process of the heat exchange tubes of parogenerators of nuclear power plants type
Autoři: Stainer, Lukáš
Záviška, Milan
Vedoucí práce/školitel: 
Citace zdrojového dokumentu: Životnost komponent energetických zařízení. Sborník ze 16. konference: 19. – 21. října 2022. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2021, s. 185-190.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/11/sbornik-srni_2021.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50698
ISBN: 978-80-261-1045-3
Klíčová slova: jaderná elektrárna;parogenerátor;teplosměnné trubky;VVER-440;VVER 1000
Klíčová slova v dalším jazyce: nuclear power plant;parogenerator;heat exchanger tubes;VVER-440;VVER 1000
Abstrakt: S přibývajícími léty provozu našich jaderných elektráren stárne i jejich zařízení. Provoz elektráren se projevuje i na parogenerátoru a jeho teplosměnných trubkách. Teplosměnné trubky parogenerátorů tvoří fyzickou bariéru mezi primárním a sekundárním okruhem a brání tak radioaktivním produktům v průniku z jejich jaderné části do části nejaderné. Proto je enormně důležité včasně provádět vyřazení z provozu těch trubek, u kterých je zjištěna taková míra jejich porušení, která by mohla vést ke ztrátě jejich celistvosti. Jednotlivé trubky se vyřazují z provozu procesem jejich zaslepování. Z důvodu vysoké intenzity ionizujícího záření v oblasti trubek je jejich zaslepování plně automatizováno. O procesu zaslepování a jeho zlepšování v několika posledních letech pojednává tento příspěvek.
Abstrakt v dalším jazyce: With years of operation of our nuclear power plants, their equipment will also age. The operation of power plants is also reflected in the steam generator and its heat exchange tubes. The heat exchanger tubes of steam generators form a physical barrier between the primary and secondary circuits and thus prevent radioactive products from penetrating from their nuclear part to the non-nuclear part. Therefore, it is extremely important to decommission those pipes in time that are found to have a degree of failure that could lead to a loss of integrity. The individual pipes are taken out of operation by the blinding process. Due to the high intensity of ionizing radiation in the area of the pipes, their blinding is fully automated. This paper discusses the blinding process and its improvement in the last few years.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Životnost komponent energetických zařízení 2021
Životnost komponent energetických zařízení 2021

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni_2021-229-234.pdfPlný text915,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni_2021-uvodni_strany.pdfPlný text2,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50698

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.