Název: Klastr a simulace proudění s pohyblivou zónou
Další názvy: Cluster and flow simulation with a moving zone
Autoři: Schuster, Milan
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 15. konference: 29. září – 1. října 2020. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2020, s. 15-20.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni-2020.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50722
ISBN: 978-80-261-0959-4
Klíčová slova: simulace;klastr;pevné těleso;proudění
Klíčová slova v dalším jazyce: simulation;cluster;solid body;flow
Abstrakt: V energetických strojích je řada konstrukčních uzlů, ve kterých dochází k vzájemnému pohybu tekutiny a pevného tělesa, např. palivové tyče a klastry reaktorů nebo ventily a regulační armatury parních turbín. V příspěvku je stručně naznačena metodika sestavení a řízení simulací proudění v případě s pohyblivou zónou ve výpočtové oblasti, součástí pohyblivé zóny je pevné těleso, jehož pohyb ovlivňuje tlakové poměry v celé výpočtové oblasti. Pro demonstraci postupu simulačních výpočtů byl sestaven výpočtový model zjednodušeného tvaru pohyblivého palivového klastru ve vodicí trubce reaktoru, který umožnil zkoumat základní souvislosti vzniku tlakového zatížení tělesa klastru a časový vývoj tlakových pulsů při pohybu klastru.
Abstrakt v dalším jazyce: In power machines, there are a number of structural units in which fluid and solids move relative to each other, such as fuel rods and reactor clusters or valves and steam turbine control valves. The paper briefly outlines the methodology of compiling and controlling flow simulations in the case of a moving zone in the computational area, part of the moving zone is a solid body, whose motion affects the pressure conditions in the entire computational area. To demon- strate the procedure of simulation calculations, a computational model of a simplified shape of a moving fuel cluster in the reactor guide tube was built, which allowed to investigate the basic context of pressure loading of the cluster body and the time evolution of pressure pulses during cluster movement.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni_strany.pdfPlný text2,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni-2020-59-64.pdfPlný text596,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50722

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.