Název: Vliv heterogenity mikrostruktury na vlastnosti a creepovou odolnost tlustostěnné parovodní trubky z oceli P92
Další názvy: Influence of microstructure heterogeneity on properties and creep resistance of thick-walled steam pipe made of P92 steel
Autoři: Kuboň, Zdeněk
Kander, Ladislav
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 15. konference: 29. září – 1. října 2020. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2020, s. 157-160.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni-2020.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50767
ISBN: 978-80-261-0959-4
Klíčová slova: ocel P92;creepové zkoušky;SPC test;tlustostěnná parovodní trubka
Klíčová slova v dalším jazyce: P92 steel;creep tests;SPC test;thick-walled steam pipe
Abstrakt: V minulém roce zde byl uveden příspěvek, který se zabýval mikrostrukturou a vlastnostmi trubky o tloušťce stěny 90 mm z oceli P92, u kterého byly zjištěny četné řediny, zejména v blízkosti vnitřního povrchu trubky. Řediny vznikly zřejmě v důsledku nedostatečného protváření během válcování trubky. Analýzy lokálních materiálových vlastností u obou povrchů trubek provedené tehdy jsou zde doplněny o výsledky creepových zkoušek malých vzorků (SPC testy), které doplnily creepové zkoušky do lomu prováděné na konvenčních zkušebních tyčích. Výsledky SPC testů jsou porovnány s materiálovými požadavky na ocel P92 a je proveden pokus o vyhodnocení možného vlivu nehomogenity mikrostruktury a vlastností na dlouhodobou životnost trubky v podmínkách tečení.
Abstrakt v dalším jazyce: Last year, a paper was presented here, which dealt with the microstructure and properties of pipe with a wall thickness of 90 mm made of P92 steel, in which numerous dilutions were found, especially close to the inner surface of the pipe. The dilutions were probably caused by insufficient deformation during the rolling of the pipe. Analyzes of local material properties at both pipe surfaces performed at that time are supplemented here by the results of small punch creep tests (SPC tests), which complemented the stress fracture tests performed on conventional test specimens. The results of SPC tests are compared with the material requirements for P92 steel and an attempt is made to evaluate the possible influence of inhomogeneity of the microstructure and material properties on the long-time creep exposure of the pipe.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
uvodni_strany.pdfPlný text2,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni-2020-201-204.pdfPlný text512,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50767

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.