Název: Vývoj realistických vad pro zkušební tělesa
Další názvy: Development in realistic defects for test specimens
Autoři: Hodač, Jiří
Veselá, Jana
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 15. konference: 29. září – 1. října 2020. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2020, s. 171-176.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni-2020.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50770
ISBN: 978-80-261-0959-4
Klíčová slova: Centrum výzkumu Řež;destruktivní metody;nedestruktivní metody;zkušební těleso
Klíčová slova v dalším jazyce: Research Center Řež;destructive methods;non-destructive methods;test specimen
Abstrakt: Pro potřeby kvalifikace nových i stávajících metod nedestruktivního zkoušení je nezbytná schopnost vyrábět zkušební tělesa s realistickými vadami odpovídající vadám detekovaným v provozu energetických zařízení. Centrum výzkumu Řež, proto vyvíjí vhodné efektivní postupy výroby realistických vad realizovatelných v různých materiálech, dílech, nebo konstrukcích s homogenními i heterogenními svary. V článku jsou popsány oblasti, kde byly vyvinuty funkční postupy pro výrobu vad s vysokou mírou shody s vadami z provozu. Pro zjištění charakteru a rozsahu vytvořených vad jsou využívány nedestruktivní i destruktivní metody zkoušení. Popsány jsou zkušební tělesa s korozními, únavovými a výrobními svarovými vadami. Na základě zjištění z praxe jsou též vyvíjeny vady s kombinovaným charakterem.
Abstrakt v dalším jazyce: For qualification of new and current methods of non-destructive testing, it is necessary to be able to produce test specimens with realistic flaws corresponding to flaws detected in the service of power industry devices. The Řež Research Center therefore develops suitable and efficient procedures to produce realistic flaws that can be created in various materials, parts, or constructions with homogeneous and heterogeneous welds. The article describes the areas, where functional procedures have been developed to produce flaws which are very similar to flaws detected in service. Non-destructive and destructive testing methods are used to determine the nature and dimensions of flaws. Test specimens with corrosion, fatigue and manufacturing weld flaws are described. Based on findings from service, flaws with a combined character are also developed.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni-2020-215-220.pdfPlný text587,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvodni_strany.pdfPlný text2,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50770

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.