Název: Analýza teplotních napětí plamence spalovací komory a predikce životnosti
Další názvy: Analysis of thermal stresses of the flame tube of the combustion chamber and lifetime prediction
Autoři: Veselý, Stanislav
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 13. konference 16. – 18. říjen 2018. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2018, s. 107-110.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni2018.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50989
ISBN: 978-80-261-0794-1
Klíčová slova: predikce životnosti;spalovací komora;plamenec
Klíčová slova v dalším jazyce: life prediction;lifetime prediction;combustion chamber;flame tube
Abstrakt: Nejvíce tepelně namáhanými částmi spalovacích turbín jsou funkční části spalovacích komor. To je dáno tím, že zde jsou z jedné strany tepelné toky sáláním z plamene na stěnu a z druhé strany jsou u vnitřní i vnější strany plamence velké konvektivní tepelné toky. Tím vzniká nerovnoměrné teplotní pole plamence, které je příčinou vzniku teplotních napětí a deformací. Všude tam, kde jsou vysoké gradienty teplot, a to jak v prostoru, tak v čase, vznikají teplotní napětí, které mohou v některých případech ohrozit provoz spalovací komory, a to převážně tam, kde v důsledku cyklického namáhání dojde ke kumulaci poškození a ke vzniku trhlin. Pro výpočet teploty stěny plamence bude použita zónová metoda, kde v každé zóně je řešena rovnice tepelné rovnováhy při výměně tepla mezi plamenem a stěnou, přičemž tepelný tok je dále analyzován na dalších prvcích spalovací komory. Vypočtené teploty stěny budou použity jako okrajová podmínka 1. druhu pro řešení teplotního a napěťového pole plamence spalovací komory. Životnost bude určena z křivek nízkocyklové únavy pro daný materiál.
Abstrakt v dalším jazyce: The most thermally stressed parts of combustion turbines are functional parts of combustion chambers. That is due to thermal radiation of the flame to the wall and substantial convection from inner and outer side of the flame tube. This creates non-uniform temperature field of the flame tube, which causes thermal stresses and deformation. Wherever there are high temperature gradients, both in space and time, temperature stresses arise. Temperature stresses may in some cases threaten the operation of combustion chamber, especially at the places where cyclic stresses cause accumulation of damage and creation of crack. A zone method will be used to calculate the flame tube wall temperature. The thermal equation equilibrium is solved in each zone while the heat is exchanged between the flame and the wall. The heat flow will be further analyzed on the other elements of combustion chamber. Calculated wall temperatures will be used as the first boundary condition for solving temperature field and stress field of the combustion chamber flame tube. The service life will be determined by the low-cycle fatigue curves based on specific material.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2018

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni2018-155-158.pdfPlný text541,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
sbornik-srni2018_uvod_tiraz.pdfPlný text4,44 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50989

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.