Název: Design of a Combined Tool for Sheet Tailoring during Press Hardening
Další názvy: Návrh kombinovaného nástroje pro zpracování plechů při press hardeningu
Autoři: Votava, Filip
Vrtáček, Jiří
Sýkora, Jindřich
Weinar, Michal
Jirková, Hana
Citace zdrojového dokumentu: VOTAVA, F. VRTÁČEK, J. SÝKORA, J. WEINAR, M. JIRKOVÁ, H. Design of a Combined Tool for Sheet Tailoring during Press Hardening. Engineering Proceedings, 2022, roč. 26, č. 1, s. 1-10. ISSN: 2673-4591
Datum vydání: 2022
Nakladatel: MDPI
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85145205847
http://hdl.handle.net/11025/51026
ISBN: neuvedeno
ISSN: 2673-4591
Klíčová slova: press-hardening;hot stamping;sheet tailoring;additive manufacturing;kombinovaný nástroj
Klíčová slova v dalším jazyce: press-hardening;hot stamping;sheet tailoring;additive manufacturing;combined tool
Abstrakt: Press hardening se používá k výrobě složitých dílů kalením v zápustce. Výsledkem jsou martenzitické struktury s vysokou pevností, ale nízkou tažností. U skutečných součástí je však vyžadována kombinace míst s vysokou pevností nebo vysokou tažností. Jednou z možností je použití kombinovaného nástroje (tj. tailoring methods) namísto spojování dílů svařováním nebo lepením. Proto byla tato práce zaměřena na konstrukci a návrh částečně zahřívaného a částečně chlazeného nástroje pro press hardening. To umožňuje zpracovávat vysokopevnostní oceli a dosáhnout různých mechanických vlastností v různých místech plechu. Pro dosažení intenzivního chlazení byla část nástroje vyrobena pomocí 3D tisku, což umožnilo vytvořit účinné chladicí kanály ve funkční části nástroje. Druhá část nástroje byla vyhřívána pomocí topných patron. Software DEFORM s využitím FEM byl použit k rozvržení ohřívacích patron a chladicích kanálků v kombinovaném nástroji. Nástroj byl úspěšně nainstalován na hydraulický lis, včetně prvních testů pro dosažení omega profilů s různými mechanickými vlastnostmi.
Abstrakt v dalším jazyce: Press hardening is used to produce complex parts by hardening them in a die. This results in martensitic structures with high strength values but low ductility. However, for real components, the combination of places with high strength or high ductility is required. One possibility is using a combined tool (i.e., tailoring methods) instead of joining parts by welding or gluing. Therefore, this work was focused on the construction and design of a partly heated and partly cooled tool for press hardening. This makes it possible to process high-strength steels and achieve different mechanical properties at different points in the stamping. To achieve intensive cooling, part of the tool was made by 3D printing, making it possible to create effective cooling channels in the functional part of the tool. The second part of the tool was heated by heating cartridges. FEM in DEFORM software was used to lay out the heating cartridges and cooling channels. The tool was successfully installed on a hydraulic press, including the first tests to achieve omega profiles with different mechanical properties.
Práva: © authors
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KMM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Proceeding paper.pdf3,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51026

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD