Název: Key competencies as a tool of designers interdisciplinary cooperation in digital age
Další názvy: Klíčové kompetence jako nástroj mezioborové spolupráce designérů v digitálním věku
Autoři: Chochole, Tomáš
Citace zdrojového dokumentu: CHOCHOLE, T. Key competencies as a tool of designers interdisciplinary cooperation in digital age. Journal of Engineering Science and Technology, 2022, roč. 17, č. 4, s. 2346-2361. ISSN: 1823-4690
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Taylor's University
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85135416320
http://hdl.handle.net/11025/51492
ISSN: 1823-4690
Klíčová slova: Případová studie;digitální technologie;klíčové kompetence;multidisciplinární spolupráce;workshop
Klíčová slova v dalším jazyce: Case study;Digital technologies;Key competencies;Multidisciplinary cooperation;Workshop
Abstrakt: Digitalizace společnosti je jednou z nejprogresivnějších změn posledních dvaceti let a ovlivňuje mnoho oborů včetně designu výrobků. V době, kdy byl kontakt s lidmi kvůli pandemii koronaviru výrazně omezen, začala většina komunikace probíhat online. Tato skutečnost výrazně ovlivnila mezioborovou týmovou práci, která je pro produktový design typická. Bez ní je inovace obtížná. Hlavním cílem této výzkumné práce bylo zjistit, jaké měkké dovednosti jsou nezbytné pro dobrou online multidisciplinární spolupráci, připravit kompetenční model a následně připravit a realizovat tematické workshopy pro mladé designéry. Mezinárodního výzkumu se zúčastnilo 86 studentů produktového designu ze tří univerzit a 12 profesionálních produktových designérů. Výzkum byl založen na přístupu případové studie s inovativními metodami a kvalitativním a kvantitativním výzkumem. Výzkumem bylo zjištěno, že za velmi důležitou dovednost lze považovat týmovou spolupráci, kritické myšlení, efektivní komunikaci a řešení problémů. Zkušenosti z výzkumu vedly také k realizaci 6 workshopů zaměřených na rozvoj dovedností pro interdisciplinární týmovou spolupráci na čtyřech univerzitách v Číně.
Abstrakt v dalším jazyce: The digitization of society is one of the most progressive changes in the last twenty years and affects many fields, including product design. At a time when human contact was severely reduced due to the coronavirus pandemic, most communication began online. This fact significantly influenced the interdisciplinary teamwork, which is typical for product design. Without it, innovation is difficult. The main purpose of this research work was to find out what kind soft skills are necessary for good online multidisciplinary collaboration, to prepare a competency model, and then to prepare and implement thematic workshops for young designers. 86 product design students from three universities and 12 professional product designers participated in the international research. The research was based on a case study approach with innovative methods and qualitative and quantitative research. Through research, it was found that team cooperation can be considered as a very important skill, critical thinking, effective communication, and problem solving. The research experience also led to the implementation of 6 workshops focused on the development of skills for interdisciplinary teamwork at four universities in China.
Práva: © School of Engineering, Taylor’s University
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
17_4_07_paper_TCh_final_220822.pdf1,28 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51492

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD