Název: Nezbytná cesta ve světle aktuální judikatury
Další názvy: A Necessary Path in the Light of Current Case Law
Autoři: Knaizl, Zdeněk
Citace zdrojového dokumentu: KNAIZL, Z. Nezbytná cesta ve světle aktuální judikatury. Právní rozhledy, 2023, roč. 31, č. 3, s. 95-99. ISSN: 1210-6410
Datum vydání: 2023
Nakladatel: C.H. Beck
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/51894
ISSN: 1210-6410
Klíčová slova: cesta;služebnost;vlastník;nemovitá věc;přístup;občanský zákoník
Klíčová slova v dalším jazyce: path;servitude;owner;real estate;access;civile code
Abstrakt: Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zavedl do našeho právního řádu relativně komplexnější úpravu institutu nezbytné cesty než tomu bylo za účinnosti starého občanského zákoníku. I přes tuto skutečnost však předmětná ustanovení obsahují celou řadu pojmů a nejasností, které je zapotřebí vykládat v kontextu s aktuální judikaturou. Vzhledem k tomu, že v posledních letech zažívá Česká republika tzv. realitní boom, v rámci kterého dochází k prodeji řady nemovitých věcí bez právně ošetřené příjezdové cesty, nabývá tento institut na významu. Tyto případy s sebou přináší nové a jedinečné skutkové okolnosti, na které musí reagovat právě judikatura, podle které se lze následně lépe orientovat v dané problematice.
Abstrakt v dalším jazyce: Law. nr. 89/2012 Coll., civil code, has incorporated to our legal order more complex legislation concerning the institute necessary path then it used to be under the affection of the old civil code. Despite this fact some provisions of the law still contains some concepts, which needs to be interpreted in respect with the current case law. Due to the fact, that Czech rep. is going in past few years though a reality boom and due to the fact, that some properties are being sould with out legal path, we may consider the institute of necessary path as important. The case law must respond to these circumstances, brought by a lot of real estate transactions. In accordance to this fact, we may use the case law for better interpretation of the institute necessary path.
Práva: Plný text není přístupný.
© C.H. Beck
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KPO)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Nezbytná cesta ve světle aktuální judikatury.pdf5,45 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51894

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD