Název: Data requirements for the determination of a sub-centimetre geoid
Další názvy: Požadavky na data pro určení subcentimetrového geoidu
Autoři: Foroughi, Ismael
Goli, Mehdi
Pagiatakis, Spiros
Fergusson, Stephen
Novák, Pavel
Citace zdrojového dokumentu: FOROUGHI, I. GOLI, M. PAGIATAKIS, S. FERGUSSON, S. NOVÁK, P. Data requirements for the determination of a sub-centimetre geoid. Earth-Science Reviews, 2023, roč. 239, č. APR 2023, s. 1-18. ISSN: 0012-8252
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85151928378
http://hdl.handle.net/11025/51912
ISSN: 0012-8252
Klíčová slova: geoid;šíření chyb;gravitace;jednokroková integrační metoda;vnitřní přesnost
Klíčová slova v dalším jazyce: geoid;error propagation;gravity;one-step integration method;internal accuracy
Abstrakt: Nedávné aplikace ve vědách o Zemi vyžadují, aby modely geoidů byly určeny s menší vnitřní chybou než centimetr. Regionální modely geoidu jsou obvykle určeny pomocí diskrétních gravitačních hodnot měřených na Zemi a/nebo mimo ni a globálních modelů gravitačního pole Země a topografického povrchu. V tomto článku shrnujeme předchozí studie, které (do určité míry) diskutují o odhadu vnitřní chyby geoidu, a poskytujeme formulace a metodiky potřebné pro komplexní formální šíření chyb gravitačních dat a globálních modelů prostřednictvím matematického modelu používaného pro regionální geoid. odhodlání. Matematický model je založen na kombinaci inverzní Poissonovy integrální rovnice a Hotineovy integrální transformace v Helmertově harmonickém prostoru; také nazývaná metoda jednokrokové integrace. Výpočty a testy se provádějí v jedné z nejnáročnějších testovacích oblastí ("testovací oblast v Coloradu") pomocí pozorování zemské a vzdušné gravitace, globálního digitálního modelu terénu (DTM) pro topografické účinky na gravitaci a geoid a globální gravitace Země. model (EGM) pro dlouhovlnné složky gravitace a geoid. K celkové vnitřní chybě výšky geoidu přispívají tři hlavní přispěvatelé, a to ty, které souvisí s EGM (pro odhad výšky geoidu na dlouhých vlnách), výšky DTM (pro vyhodnocení topografických vlivů na pozorovanou gravitaci a výšku geoidu) a gravitační pozorování (pro určení krátkovlnných složek výšky geoidu).
Abstrakt v dalším jazyce: Recent applications in Earth sciences require geoid models to be determined with a sub-centimetre internal error. Regional models of the geoid are usually determined using discrete gravity values measured at and/or outside the Earth, and global models of the Earth gravity field and topographic surface. In this article, we review previous studies that (to some extent) discuss the estimation of the geoid internal error, and provide formulations and methodologies required for a comprehensive formal propagation of errors of gravity data and global models through a mathematical model used for regional geoid determination. The mathematical model is based on combining the inverse Poisson integral equation and the Hotine integral transform in the Helmert harmonic space; also called the one-step integration method. Calculations and tests are performed in one of the most challenging test areas ("the Colorado test area") using ground and airborne gravity observations, a global digital terrain model (DTM) for topographic effects on gravity and the geoid, and a global Earth gravitational model (EGM) for the long-wavelength components of gravity and the geoid.There are three main contributors to the total internal error of the geoid height, namely those associated with the EGM (for estimating the long-wavelength geoid height), DTM heights (for evaluation of the topographic effects on observed gravity and the geoid height), and gravity observations (for determining the short -wavelength components of the geoid height).
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům
© Elsevier B.V.
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
off-print.pdf14,3 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51912

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD