Název: Vyvlastnění a omezení vlastnického práva
Další názvy: Expropriation and restrictions of ownership rights
Autoři: Georgiev, Dan
Vedoucí práce/školitel: Ptáček Petr, Mgr.
Oponent: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52086
Klíčová slova: vyvlastnění;omezení vlastnického práva;vlastnické právo;věcná práva k věci cizí;vyvlastňovací řízení
Klíčová slova v dalším jazyce: expropriation;restriction of property rights;property rights;property rights to property owned by others;expropriation proceedings
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na vyvlastnění, omezení vlastnického práva a jejich současnou právní úpravu. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se věnuje historickému vývoji zásahů do vlastnických práv převážně v polovině dvacátého století. Ve druhé kapitole je stručně definován pojem vlastnického práva. Ve třetí kapitole se práce zaměřuje na soukromoprávní a veřejnoprávní úpravu omezení vlastnických práv. Zde je podrobně popsána problematika sousedských práv a věcných práv k věci cizí. Čtvrtá kapitola pojednává o vyvlastnění, jeho podmínkách a vyvlastňovacím řízení. Poslední kapitola je pak zaměřena na rozbor judikatury týkající se vyvlastnění. Cílem práce je rozebrat pohled na danou problematiku, zhodnotit její právní úpravu a porovnat ji s judikaturou týkající se dané problematiky.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis is focused on expropriation, limitation of property rights and their current legal regulation. This work is divided into five chapters. The first chapter is devoted to the historical development of interventions in property rights mainly in the first half of the twentieth century. The concept of property rights is briefly defined in the second chapter. The third of the chapters is focused on private and public law regulation of the limitation of property rights. The issue of neighboring rights and property rights to a third party's property is described in detail here. The fourth chapter is focused on expropriation in the public interest and expropriation proceedings. The last chapter is focused on the analysis of jurisprudence regarding expropriation. The aim of the thesis is to analyze the view of the given issue, to evaluate its legal regulation and to compare it with the jurisprudence regarding the given issue.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Georgiev Dan Diplomova prace.pdfPlný text práce1,47 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Georgiev.pdfPosudek vedoucího práce367,69 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Georgiev.pdfPosudek oponenta práce615,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Georgiev.pdfPrůběh obhajoby práce267,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52086

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.