Název: Nároky poškozených podle OZ
Další názvy: Claims of Victims in Accordance With the Czech Civil Code
Autoři: Štůla, Gabriel
Vedoucí práce/školitel: Hradec Milan, Mgr. Dr.
Oponent: Spurný Radek, JUDr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52090
Klíčová slova: odškodnění;poškozený;škůdce;nároky;újma;škoda;objektivní odpovědnost;bolestné;náklady léčení;ušlý zisk;ztížení společenského uplatnění;duševní útrapy;metodika nejvyššího soudu.
Klíčová slova v dalším jazyce: compensation;injured;injurer;claims;injury;damages;strict liability;pain and suffering;medical expenses;lost profits;long-term permanent injuries;mental suffering;supreme court methodology.
Abstrakt: Tématem této diplomové práce jsou nároky poškozených podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Práci je možné rozdělit na tři hlavní části. První teoretická část se zabývá stěžejními pojmy, jako je pojem škody a nemajetkové újmy, ale také pojmy odpovědnosti, jednání a příčinné souvislosti. Součástí první části je i základní přehled právních norem. Druhá část pojednává o majetkové škodě, která vzniká poškozeným vdůsledku újmy na zdraví nebo úmrtím blízké osoby, do které spadá i čtvrtá kapitola, která se zabývá nároky na odškodnění majetkové škody, jako jsou např. náklady léčení, pohřbu nebo ušlý výdělek. Třetí část se zabývá nemajetkovou újmou. Konkrétně vpáté kapitole je tak podán základní přehled vzniku nemajetkové újmy a újmy na zdraví. Šestá kapitola se pak zabývá jednotlivými nároky k odškodnění za újmu na zdraví a újmy způsobené úmrtím blízké osoby. Jedná se o nároky jako jsou bolestné, trvalé následky nebo duševní útrapy.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this thesis is the claims of victims under Law No. 89/2012 Coll., The Civil Code. The thesis can be divided into three main parts. The first theoretical part deals with key concepts such as the notion of damage and non-pecuniary injury, but also the notions of liability, conduct and causation. The first part includes a basic overview of legal norms. The second part deals with property damage suffered by victims as a result of personal injury or death of a loved one. Furthermore, this part includes a fourth chapter which deals with claims for compensation for property damage, such as medical expenses, funeral costs, or loss of earnings. The third part focuses on non-pecuniary damage. In particular, chapter five provides a basic overview of non-pecuniary damage and personal injury. The sixth chapter then deals with individual claims for personal injury and suffering caused by the death of a loved one. Concretely, these are claims for compensation of damages caused by pain and suffering, long-term permanent injuries, or mental suffering.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Stula_fin.pdfPlný text práce1,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Stula.pdfPosudek oponenta práce355,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Stula.pdfPosudek vedoucího práce346,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Stula.pdfPrůběh obhajoby práce254,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52090

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.