Název: Sledování prevalence výskytu dekubitů u 65letých a starších mužů a žen ve vztahu ke kategoriím bmi hospitalizovaných na interním oddělení
Autoři: Hujová, Aneta
Kopecký, Miroslav
Citace zdrojového dokumentu: FREI, Jiří ed. Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. a jarní konference ČAS Region plzeňský : recenzovaný sborník z kongresu s mezinárodními příspěvky. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, 2023, s. 28-34.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta zdravotnických studií. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/53002
ISBN: 978-80-261-1168-9
Klíčová slova: seniorský věk;dekubitus;BMI
Klíčová slova v dalším jazyce: senior age;decubitus;BMI
Abstrakt: Dekubity jsou stále celosvětovým onemocněním, jejichž riziko vzniku je zvýšeno jak podváhou, tak obezitou, ovšem obezita je u populace oproti podvýživě častější a počet lidí s nadváhou či obezitou stále roste. Cílem výzkumu bylo zjistit vztah mezi výskytem dekubitů a jednotlivými kategoriemi BMI u 65letých a starších pacientů (n=122, 51,6 % žen, 48,4 % mužů) hospitalizovaných na interním oddělení. Data byla získána ze zdravotnické dokumentace a z nemocničního informačního systému nežádoucích událostí a z vlastního antropometrického měření. Do výzkumného vzorku byli zařazeni pacienti, kteří splňovali vstupní kritéria (věk nad 65 let, vzniklý dekubitus, hospitalizace na interním oddělení). Ze zjištěných výsledků vyplývá, že vyšší četnost dekubitů byla zaznamenána u pacientů s nadváhou (34,6 %). Nejčastější lokalizací dekubitu jak u mužů, tak u žen byla oblast kosti křížové (66,91 %). Z výsledků vyplývá potřeba více vyspecifikovat rizikové faktory v souvislosti s antropometrickými ukazateli pro snížení výskytu dekubitů, popř. zamezení zhoršování jednotlivých stupňů proleženin.
Práva: © autoři
Vyskytuje se v kolekcích:Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. (2023)
Cesta poznávání a vzdělávání v ošetřovatelství XIII. (2023)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Sborník 2023_uvod.pdfPlný text104,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sborník 2023-31-37.pdfPlný text94,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53002

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.