Název: AUTORSKÁ DIDAKTICKÁ KNIHA - naučná / NON-FICTION
Autoři: Vacková, Anita
Vedoucí práce/školitel: Fučíková Renáta, akademický malíř
Oponent: Eliáš Petr, Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53115
Klíčová slova: hmyz;opylovači;životní prostředí;krajina;lidé;zemědělství;budoucnost;klima;habitat;entomologie;planeta
Klíčová slova v dalším jazyce: insects;pollinators;environment;landscape;people;agriculture;future;climate;habitat;entomology;planet
Abstrakt: Kniha je zaměřená především na představení hmyzí říše pro laickou veřejnost, pro kterou je tento svět často nepoznaný, s nadějí vyvolání zájmu některých čtenářů natolik, že budou chtít poskytnout lepší podmínky pro život malým hmyzím sousedům, a tím i pomoci zachovat alespoň stávající rozmanitost druhů živočichů a rostlin pro další generace. Důležitým předpokladem je, si v pomoci hmyzu najít to, co nás baví a na to se následně zaměřit. Ne každý je nadšenec do kutilství a stavění hotelů, proto i založení květinové zahrady či zakoupení motýlího keře na balkón může být skvělou volbou. Při pečlivém pozorování si po čase vycvičíme naši vnímavost natolik, že ani mraveniště už pro nás nebude jen kousající hromádka hlíny, ale složitě organizovaná komunita, kde se s dalšími mravenčími osadami válčí nebo kde naopak v rámci mraveniště všichni táhnou za jeden provaz. V své knize jsem se zaměřila na opylující druhy hmyzu, které jsou pro nás klíčové z hlediska zajištění potravy. Nechci tím však opomíjet mravence, stonožky a další jiný hmyz. Každý z nich tu má své místo, ať už je to komár, klíště nebo mol, ti všichni jsou na světě z dobrého důvodu, snad i jako my lidé.
Abstrakt v dalším jazyce: The book is primarily focused on introducing the world of insects, which is for many of us unexplored, with the hope of provoking the interest of some readers so much that they will want to provide better living conditions for our little insect neighbours, and thus hopefully help preserve at least the existing diversity of animal species and plants for future generations. In the field of insect protection, it is important to find what we enjoy. Not everyone is an enthusiast for DIY and building of insect hotels, so starting a flower garden or buying a butterfly flower for the balcony could be a great choice. With careful observation over time, we could train our sensitivity to such an extent that even an anthill will no longer be just a biting pile of dirt for us, but a complexly organized community where they are at war with other ant colonies or where, on the contrary, within the anthill everyone pulls together. In my book, I focused on pollinating insect species, which are key for us in terms of food availability. However, I do not want to neglect ants, centipedes and other insects. Each of them has its place here, be it a mosquito, a tick or a moth, they are all in the world for a good reason, maybe even like us, humans.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
nech_brouka_zit_nahled_Anita_Vackova.pdfPlný text práce3,4 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vackova.BP.docPosudek vedoucího práce56 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
VACKOVA.docPosudek oponenta práce296,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
VACKOVA.pdfPrůběh obhajoby práce26,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53115

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.