Název: Vybrané úlohy Matematického klokana
Další názvy: Selected problems of Math kangaroo competition
Autoři: Dědek, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Frank Jan, Mgr. Ph.D.
Oponent: Honzík Lukáš, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53327
Klíčová slova: matematický klokan;nestandardní matematické úlohy;slovní úlohy;matematické soutěže;řešení slovních úloh.
Klíčová slova v dalším jazyce: math kangaroo;non-standard math problems;word problems;math competitions;solving word problems.
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje vybraným ročníkům a úlohám ze soutěže Matematický klokan. Zároveň se v práci věnuji problematice jiných matematických soutěží a jejich využití v učivu matematiky na 1. stupni základní školy. Snažím se vhodně vymezit učivo matematiky s přihlédnutím k nestandardním úlohám, které se v jednotlivých soutěžích objevují. Současně definuji pojem slovní úloha, klasifikuji různé typy úloh a snažím se provádět analýzu jednotlivých mnou řešených příkladů. V praktické části mé práce jsem připravil dva pracovní listy, které mohou sloužit jako podklady pro mou budoucí praxi a mohou sloužit i jiným vyučujícím pro zjišťování úspěšnosti žáků při řešení nestandardních slovních úloh. Tyto pracovní listy jsem v rámci svého výzkumu nechal vyplnit žáky ve 2. - 5. ročníku základní školy, následně jsem je zanalyzoval a výsledky uvádím ve své práci. Cílem analýzy je určit úspěšnost žáků v jednotlivých úlohách jak v závislosti na zvoleném typu úlohy, tak v závislosti na ročníku, ve kterém se úloha objevila. Dále porovnávám získané výsledky s každoročně publikovanými celorepublikovými statistikami. Poslední částí mé práce je vytvoření řešení různých úloh z Matematického klokana, tato řešení mohou posloužit i dalším vyučujícím jako sborník k nahlédnutí a pro inspiraci při zadávání slovních úloh v učivu matematiky. Věřím, že má práce bude moci být využita v mé budoucí praxi.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with selected notes and tasks from the Mathematical Kangaroo Competition. At the same time, my thesis deals with other mathematical competitions and their use in teaching 1st grade elementary school mathematics. I try to define the mathematics curriculum appropriately, taking into account the non-standardized tasks that occur in each competition. At the same time, I define the term word problem, classify different types of tasks, and try to analyze the individual examples I solved. In the practical part of my work, I created two worksheets that serve as a basis for my future practice and can also be used by other teachers to determine students' success in solving non-standard word problems. As part of my research, I had 2nd-5th grade elementary school students complete these worksheets, then analyzed them and presented the results in my thesis. The goal of the analysis is to determine the students' success on each task as a function of both the type of task chosen and the grade level in which the task was set. I also compare the results obtained with national statistics published annually. The last part of my work consists of creating solutions to various tasks from the Mathematical Kangaroo. These solutions can be used by other teachers as a reference collection and for inspiration when entering word problems into the mathematics curriculum. I believe that my work can be used in my future practice.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KMT)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Tomas Dedek.pdfPlný text práce7,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce58,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce63,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Dedek-protokol.pdfPrůběh obhajoby práce418,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53327

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.