Název: Edukace o prevenci syndromu diabetické nohy
Další názvy: Education on the prevention of diabetic foot syndrome
Autoři: Houzarová, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Tůmová Pavlína, Mgr.
Oponent: Křivková Jana, Mgr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53698
Klíčová slova: syndrom diabetické nohy;edukace pacienta sestrou;prevence;diabetes mellitus;komplikace
Klíčová slova v dalším jazyce: diabetic foot syndrome;education of the patient by the nurse;prevention;diabetes mellitus;complication
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá tím, jak všeobecná sestra edukuje pacienty s diabetem mellitem o prevenci syndromu diabetické nohy. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje informacím o onemocnění diabetes mellitus, zaměřuje se na jeho komplikace, a především na syndrom diabetické nohy. V neposlední řadě se věnuje edukaci. Praktická část je zaměřena na zjištění toho, jak probíhá edukace pacientů s diabetem mellitem všeobecnou sestrou. Výzkum byl realizován v diabetologické ambulanci Nemocnice Strakonice, a.s. Výzkumné šetření bylo prováděno pomocí kvalitativní metody, a to přímého pozorování. Cílem pozorování bylo zjistit, jakou formou všeobecná sestra edukuje pacienty a v jakých oblastech je edukace prováděna. Výsledky výzkumného šetření jsou zpracovány do přehledných tabulek a schémat.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor´s thesis deals with the education of patients with diabetes mellitus by a general nurse about the prevention of diabetic foot syndrome. It is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is devoted to information about diabetes mellitus, focusing on its complications and especially on the diabetic foot syndrome. It also focuses on education. The empirical part is focused on finding out how the general nurse educates patients with diabetes mellitus. The research was carried out in a diabetes clinic in the hospital in Strakonice. The research investigation was carried out using a qualitative method, namely direct observation. The objectives of the observation were to find out in what form the general nurse educates patients and in which areas the education is carried out. The results of the research investigation are processed into clear tables and diagrams.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Houzarova_Veronika_VSS_BP.pdfPlný text práce921,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Houzarova_PV.pdfPosudek vedoucího práce328,96 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Houzarova_PO.pdfPosudek oponenta práce292,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Houzarova_H.pdfPrůběh obhajoby práce374,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53698

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.