Název: Historický vývoj rybníkářství a rybářského práva v českých zemích se zaměřením na jihočeský region od počátků do roku 1992
Další názvy: Historical Development of Fish Farming and Fishing Law in Czech Lands Focused on the South Bohemian Region from its very beginning till 1992
Autoři: Šebestová, Lucie
Oponent: Valentová Vendulka, JUDr. et Mgr. Ph.D.
Lojek Antonín, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: rigorózní práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54482
Klíčová slova: rybářské právo;rybářství;rybníkářství;ochrana rybníkářství;rybářská stráž;právo rybolovu;rybářský revír;produkční rybářství;sportovní rybolov;zákon o rybářství;historie rybníkářství a rybářského práva.
Klíčová slova v dalším jazyce: fishing law;fishery;fish farming;protection of fish farming;fishing guard;fishing right;fishing ground;production fish farming;fisheries and aquaculture;act on fish farming;history of fishpond farming and the fishing right.
Abstrakt: Hlavním záměrem této rigorózní práce je provést historický exkurs rybníkářstvím a rybářským právem v českých zemích od prvopočátků do roku 1992, konkrétně se zaměřením na jihočeský region. Práce je rozdělena do tří částí, z nichž První část představuje rybníkářství a rybářské právo do roku 1918. Tato část poskytne čtenáři hlubší nahlédnutí do prvopočátků rybářství, následuje období rodu Přemyslovců, Lucemburků, doba pohusitská, vláda Jiřího z Poděbrad, období Jagellonců, a nakonec Habsburská a Habsbursko-Lotrinská dynastie. Druhá část práce je zaměřena na rybníkářství a rybářské právo do roku 1945, tedy zejména na meziválečné období a období Protektorátu Čechy a Morava. Obsahem třetí části je rybníkářství a rybářské právo do roku 1992. Důraz je kladen zejména na období Československé republiky, Československé socialistické republiky a České a Slovenské federativní republiky. Všechny zmíněné části rigorózní práce jsou doplněny o významnou právní judikaturu vztahující se ke konkrétním zákonům daného sledovaného období. Ve čtvrté části rigorózní práce je pro porovnání s historickým exkurzem stručně nastíněn aktuální stav rybníkářství v ČR a současná právní úprava rybářského práva. Následně v práci dochází ke stručné komparaci české právní úpravy s právní úpravou slovenskou.
Abstrakt v dalším jazyce: The fundamental intention of the Rigorous Thesis is to conduct a historical review in fish farming and the fishing law in Czech lands from its very beginning till 1992 with the focus on the South Bohemian Region. The thesis is structured in three parts, which the First one represents fish farming and the fishing law till 1918. This part provides the reader a deeper perspective of the beginning of fish farming followed by the period of the Family of Přemyslids ruling, the House of Luxembourg, the post-Hussite period, the ruling of George of Kunštát and Poděbrady, the ruling of the Dynasty of Jagiellons, and finally the Habsburgs and the Habsburg-Lorraine Dynasty. The Second part of the thesis aims at fish farming and the fishing law till 1945, thus namely at interwar period and the duration of the Protectorate of Bohemia and Moravia. The content of the Third part is fish farming and the fishing law till 1992. The emphasis is places especially on the period of the Czechoslovak Republic, the Czechoslovak Socialist Republic and the Czech and Slovak Federative Republics. All above-mentioned parts of the Rigorous Thesis shall be supplied with specific legal jurisprudence related to specific laws of the reviewed periods. To enable comparison, the present conditions of fish farming in the Czech Republic are briefly introduced in the Fourth part of the Rigorous Thesis and the current legislation of the Fishing Law, as well. Consequently, the thesis compares the Czech legislation to the Slovak legislation in brief.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Rigorózní práce / Rigorous theses (KPD)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
RP_Lucie_Sebestova.pdfPlný text práce1,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek rig.prace-Sebestova (Valentova)-1.docPosudek oponenta práce41,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Pr - Sebestova.pdfPrůběh obhajoby práce276,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54482

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.